ΚΟΣΜΟΣ

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες τίμησαν με μεγάλη συγκέντρωση την Πρωτομαγιά

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες τίμησαν με μεγάλη συγκέντρωση την Πρωτομαγιά
Φωτογραφία αρχείου REUTERS/Umit Bektas

Οι Αυστριακοί Σοσιαλδημοκράτες τίμησαν σήμερα, παραδοσιακά την γιορτή της Πρωτομαγιάς με την ογκώδη συγκέντρωση πολλών δεκάδων χιλιάδων μελών και οπαδών στην Πλατεία του Δημαρχείου της Βιέννης.

Η σημερινή συγκέντρωση είχε ταυτόχρονα έναν μεγάλο συμβολισμό, καθώς αποτελούσε την τελευταία επίσημη εμφάνιση την ημέρα της Πρωτομαγιάς, του απερχόμενου, έπειτα από θητεία 24 χρόνων, δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη της πόλης και του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης, Μίχαελ Χόϊπλ, αλλά και την «πρεμιέρα» σε μία τέτοια συγκέντρωση, του επερχόμενου διαδόχου του στα δύο αξιώματα, Μίχαελ Λούντβιγκ.

Στην ομιλία του, με την οποία έκλεισε την πολύωρη συγκέντρωση-συλλαλητήριο με κεντρικό σύνθημα "Καιρός για περισσότερη αλληλεγγύη", ο Μίχαελ Χόϊπλ,, ασκώντας δριμεία κριτική στη νέα αυστριακή κυβέρνηση του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, έκανε λόγο για «παγωμένο άνεμο που σαρώνει την χώρα».

«Ένα φάντασμα του λαϊκισμού και του νεοφιλελευθερισμού τριγυρίζει στη χώρα», τόνισε ο Μίχαελ Χόιπλ, ο οποίος πρόκειται να παραδώσει στις 24 Μαΐου το αξίωμα του δημάρχου και τοπικού κυβερνήτη στον διάδοχό του τον Μίχαελ Λούντβιγκ, που είχε εκλεγεί τον περασμένο Ιανουάριο διάδοχός του στην αρχηγία της οργάνωσης των Σοσιαλδημοκρατών στην Βιέννη, της ισχυρότερης οργάνωσής τους στην Αυστρία, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ταυτόχρονα, ο θεωρούμενος έως τώρα ισχυρότερος πολιτικός των Σοσιαλδημοκρατών, διαμήνυσε προς όλες τις κατευθύνσεις την αφοσίωσή τους στην αλληλεγγύη μεταξύ των ανθρώπων, υποσχόμενος, υπό τα παρατεταμένα χειροκροτήματα και τις επευφημίες των συγκεντρωμένων, ότι δεν αποχωρεί, αλλά θα είναι δίπλα τους και στο μέλλον και θα εργάζεται ημέρα και νύχτα για τη Σοσιαλδημοκρατία.

Ο απελθών τον περασμένο Δεκέμβριο - μετά τον σχηματισμό του νέου κυβερνητικού συνασπισμού Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων - πρώην καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών Κρίστιαν Κερν, άσκησε δριμεία κριτική στο έργο της κυβέρνησης, η οποία, όπως είπε, βρίσκεται πλησιέστερα στον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν και στην αρχηγό του γαλλικού ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν.

Συγχρόνως απηύθυνε «ευχαριστίες» στην κυβέρνηση που με τις πράξεις της ... «φρόντισε» ώστε να υπάρξει τεράστια συμμετοχή-ρεκόρ στη σημερινή πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση των Σοσιαλδημοκρατών στην Πλατεία του Δημαρχείου, όπως και για το γεγονός ότι από την ανάληψη των καθηκόντων της στις 18 Δεκεμβρίου 2018, προσχώρησαν χιλιάδες νέα μέλη στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα.

Από την πλευρά του, ο μελλοντικός δήμαρχος και τοπικός κυβερνήτης της Βιέννης Μίχαελ Λούντβιγκ, χαρακτήρισε την 1 η Μαίου όχι μόνον ως «ημέρα γιορτής» αλλά και ως «ημέρα αγώνα», ενόψει της επίκαιρης πολιτικής κατάστασης στην χώρα, που καθιστά τώρα αναγκαία «την περισσότερη Σοσιαλδημοκρατία και την περισσότερη αλληλεγγύη».

Άλλοι ομιλητές, όπως και οι πάνω από 100.000 συμμετέχοντες στην παραδοσιακή, εδώ και 128 χρόνια, αυτή «Γιορτή των εργαζομένων» στη Βιέννη απαιτούσαν στα συνθήματα τους, μεταξύ άλλων, τη διατήρηση των κοινωνικών κατακτήσεων, καταγγέλοντας την νεοφιλελεύθερη κυβερνητική πολιτική, τον λαϊκισμό, την «επιστροφή στο πλέον σκοτεινό παρελθόν».

Οι Σοσιαλδημοκράτες κυβερνούν στον Δήμο και στο ομόσπονδο κρατίδιο της Βιέννης -μάλιστα σχεδόν αδιάλειπτα με απόλυτη πλειοψηφία- ήδη εδώ και 100 χρόνια, από το 1918, με εξαίρεση την περίοδο του Αυστροφασισμού (1933-1938) και της γερμανοναζιστικής κατοχής (1938-1945), ώστε ιστορικά να έχει καθιερωθεί η έκφραση "Η κόκκινη Βιέννη", λόγω του κόκκινου χρώματος του κόμματός των.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ