ΚΟΣΜΟΣ

Μάτις: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ

Μάτις: Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η λύση στο ονοματολογικό της πΓΔΜ
REUTERS/Aaron P. Bernstein

Η επίτευξη λύσης στο ονοματολογικό εξακολουθεί να παραμένει απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, υπενθύμισε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις στην Σκοπιανή ομόλογο του Ραντμίλα Σεκερίνσκα, κατά την διάρκεια της συνάντησης που είχαν την Τρίτη το μεσημέρι στο Πεντάγωνο.

Στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Πενταγώνου Ντάνα Γουάιτ, αναφέρεται πως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής συνεχίζουν να κινούνται στην γραμμή του Βουκουρεστίου και να στηρίζουν τις αποφάσεις που είχαν ληφθεί στην εν λόγω σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.

«Ο υπουργός Μάτις και η υπουργός Σεκερίνσκα συζήτησαν το θέμα του ονόματος που εκκρεμεί με την Ελλάδα, το οποίο έχει εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες επίλυσης αυτού του προβλήματος και στηρίζουν την απόφαση που έλαβε το ΝΑΤΟ το 2008 στο Βουκουρέστι», τονίζει η ανακοίνωση.

Επιπλέον, ο Τζιμ Μάτις επαίνεσε την αύξηση των αμυντικών δαπανών στην οποία έχει προχωρήσει η πΓΔΜ προκειμένου να πιάσει τον προβλεπόμενο νατοϊκό στόχο του 2% του ΑΕΠ, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τα Σκόπια για την συμβολή τους σε μια σειρά στρατιωτικών αποστολών όπως στο Αφγανιστάν, στην Βοσνία-Ερζεγοβίνη, και στο Ιράκ, αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Την ίδια θέση έχει εκφράσει πολλές φορές και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, τόσο σε πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια τον Ιανουάριο όσο και πριν από μερικές ημέρες.

«Η θέση του ΝΑΤΟ είναι ξεκάθαρη. Μόλις το θέμα του ονόματος λυθεί, τότε θα μπορέσει να ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ονόματος παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια, αλλά τώρα έχουμε νέο μομέντουμ. Ελπίζουμε Αθήνα και Σκόπια να φτάσουν σε κοινώς αποδεκτή λύση για το ονοματολογικό» είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, μετά από του υπουργικού συμβουλίου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 27 Απριλίου.

Μάλιστα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι επαφές που βρίσκονται σε εξέλιξη θα οδηγήσουν σε «επιτυχές αποτέλεσμα» για μια κοινώς αποδεκτή λύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ