ΚΟΣΜΟΣ

Η περίεργη υπόθεση με το πτυχίο του Ερντογάν

Η περίεργη υπόθεση με το πτυχίο του Ερντογάν
Cem Oksuz/Turkish Presidential Palace/Handout via REUTERS

Δεν είναι η πρώτη φορά που η αντιπολίτευση της Τουρκίας και ο διεθνής Τύπος εξαπολύουν «πυρά» εναντίον του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για το πτυχίο του.

Η συζήτηση «φούντωσε» και πάλι τις τελευταίες ημέρες, με την αντιπολίτευση να κατηγορεί τον Τούρκο πρόεδρο για ψέματα.

Όπως ανέφερε σε δημοσίευμά του από το 2016 το BBC, οι Τούρκοι πολίτες είχαν ξεσηκωθεί εκείνη την εποχή, ζητώντας από τον Τούρκο πρόεδρο να παρουσιάσει το πτυχίο του. Μάλιστα είχε δημιουργηθεί και το hashtag # YaDiplomaYaİstifa -δηλαδή, είτε παρουσιάζεις το πτυχίο σου είτε παραιτείσαι.

31689291 10156373044073988 9147812773160288256 n

Το θέμα, όμως, είχε βρεθεί στην επικαιρότητα και δύο χρόνια νωρίτερα, το 2014. Στην Τουρκία μόνο κάτοχος πτυχίου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης μπορεί να θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία αλλά ο Ερντογάν δεν έχει παρουσιάσει ποτέ επίσημα τους τίτλους σπουδών του…

Παλαιότερα, είχε δηλώσει ότι το πανεπιστήμιό του έκλεισε με δικαστική εντολή το 2014. Και παρότι το πανεπιστήμιο άνοιξε εκ νέου, το πτυχίο του Ερντογάν δεν δόθηκε στη δημοσιότητα.

Έτσι, οι φήμες στα κοινωνικά δίκτυα ενισχύθηκαν…

Η επίσημη βιογραφία του Ερντογάν γράφει ότι αποφοίτησε από το τμήμα Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών του πανεπιστημίου του Μαρμαρά το 1981.

Κυκλοφόρησε, μάλιστα, η φωτογραφία ενός πτυχίου με το όνομα του Ερντογάν και ημερομηνία αποφοίτησης το 1981 αλλά, όπως αναφέρουν τουρκικά δίκτυα, το Πανεπιστήμιο του Μαρμαρά ιδρύθηκε ένα χρόνο αργότερα, το 1982…

Οι πολιτικοί του αντίπαλοι έχουν ζητήσει, επίσης, από τον Ερντογάν να παρουσιάσει στα κανάλια συμφοιτητές του, κάτι που ο Τούρκος πρόεδρος δεν έκανε ποτέ, παρότι μιλάει τακτικά για τους συμμαθητές του από το Γυμνάσιο και το Λύκειο.

Στην πραγματικότητα, όμως, η συζήτηση αυτή δεν έχει καμία ουσία… Όχι γιατί δεν έχει σημασία εάν ο Ερντογάν είπε ψέματα στον λαό του αλλά επειδή το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο έχει ήδη εκδώσει απόφαση που αναφέρει ότι οι υποψήφιοι πρόεδροι και βουλευτές δεν είναι υποχρεωμένοι να καταθέσουν αντίγραφο του πτυχίου τους για να συμμετάσχουν στις εκλογές!

Μάλιστα, η απόφαση αυτή δημοσιεύτηκε την Δευτέρα στην εφημερίδα της κυβέρνησης.

Όπως είναι άλλωστε και λογικό, η απόφαση αυτή αναζωπύρωσε την κουβέντα για το εάν ο Ερντογάν ολοκλήρωσε ή όχι ποτέ τις σπουδές του…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ