ΚΟΣΜΟΣ

Διπλή δολοφονία στην Κύπρο: Η υπόθεση οδεύει προς εξιχνίαση

Διπλή δολοφονία στην Κύπρο: Η υπόθεση οδεύει προς εξιχνίαση
@Cyprus_Police

«Η υπόθεση του διπλού φονικού στον Στρόβολο οδεύει προς πλήρη εξιχνίαση και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αστυνομίας, Ζαχαρίας Χρυσοστόμου.

Παράλληλα, τονίζει πως «η αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν συμβάλλει στην αυτοβελτίωση. Ο κάθε θεσμός και το κάθε μέσο ενημέρωσης, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Θεωρώ ότι η αξία της λιτής πλην όμως υπεύθυνης επίσημης πληροφόρησης από την αστυνομία έχει αναγνωριστεί. Ωστόσο, ως αστυνομία δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Αναγνωρίζοντας ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχω δώσει σχετικές οδηγίες έτσι ώστε, σε ανάλογα περιστατικά, η αστυνομία να εφαρμόζει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο πληροφόρησης των δημοσιογράφων για το οποίο θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο ενημέρωση».

Ολόκληρη η ανακοίνωση:

«Η υπόθεση της διπλής δολοφονίας της 19ης Απριλίου 2018, στον Στρόβολο, το στυγερό αυτό έγκλημα που είχε ως αποτέλεσμα τον αδόκητο χαμό, δύο ευυπόληπτων συμπολιτών μας, γονέων ενός 14χρονου παιδιού, μας συγκλόνισε όλους. Χωρίς περιστροφές θεωρώ ότι το περιστατικό αυτό θα πρέπει να προβληματίσει όλους σε ότι αφορά τον τρόπο που διεξάγονται ο δημόσιος διάλογος και η ενημέρωση. Μόλις λίγες μέρες πριν, διαπιστώνοντας εδώ και καιρό ότι υπάρχει πρόβλημα σε ότι αφορά τη διαχείριση της πληροφορίας, με πρωτοβουλία μας συνδιοργανώσαμε με άλλους φορείς, Ημερίδα με θέμα «Βία και Εγκληματικότητα στην Κοινωνία της Πληροφορίας – Η Επίδραση των ΜΜΕ και των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης».

Η αλληλοεπίρριψη ευθυνών δεν συμβάλλει στην αυτοβελτίωση. Ο κάθε θεσμός και το κάθε μέσο ενημέρωσης, πρέπει να κάνει την αυτοκριτική του. Θεωρώ ότι η αξία της λιτής πλην όμως υπεύθυνης επίσημης πληροφόρησης από την αστυνομία έχει αναγνωριστεί. Ωστόσο, ως αστυνομία δεν διεκδικούμε το αλάθητο. Αναγνωρίζοντας ότι πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης, έχω δώσει σχετικές οδηγίες έτσι ώστε, σε ανάλογα περιστατικά, η αστυνομία να εφαρμόζει πιο συγκεκριμένο πλαίσιο πληροφόρησης των δημοσιογράφων για το οποίο θα υπάρξει, σε σύντομο χρόνο ενημέρωση.

Η υπό αναφορά υπόθεση οδεύει προς πλήρη εξιχνίαση και οι υπαίτιοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Δράττομαι της ευκαιρίας να εκφράσω ως αρχηγός της αστυνομίας και δημόσια τις ευχαριστίες και τα συγχαρητήρια μου προς τους αστυνομικούς ανακριτές και άλλα μέλη μας, καθώς και στις Υπηρεσίες και Λειτουργούς του Δημοσίου και άλλες υπηρεσίες, που συνεισφέρουν στην εξιχνίαση αυτού του ειδεχθούς εγκλήματος.

Κάνω έκκληση σε όλους, ιδιαίτερα αυτούς που εκ της θέσεως τους συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, και δεν αναφέρομαι μόνο στα ΜΜΕ, να είναι πολύ προσεκτικοί. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων πέντε (5) χρόνων δεν δείχνουν αύξηση του εγκλήματος, αλλά μείωση. Είναι αυτά τα στοιχεία που κατατάσσουν τη χώρα μας ως μια από τις πιο ασφαλείς στον κόσμο. Είναι αυτά που συνδράμουν στην αλματώδη αύξηση του τουριστικού ρεύματος στο νησί μας.

Συνεπώς, η καλλιέργεια στην κοινή γνώμη της εντύπωσης ότι έχει αυξηθεί το έγκλημα και η ενίσχυση της φοβίας του εγκλήματος ή του αισθήματος ανασφάλειας στην κοινωνία, είναι ανεδαφική και επιζήμια.

Η διεθνής εγκληματολογική έρευνα καταδεικνύει ότι τα συστήματα ποινικής δικαιοσύνης δεν έχουν καταφέρει να διαχειριστούν με επιτυχία το φαινόμενο της εγκληματικής συμπεριφοράς. Και τούτο γιατί αυτά επικεντρώνονται στο σύμπτωμα και όχι στα αίτια που την προκαλούν. Σε πρόσφατη συμμετοχή μου στο Συμβούλιο των Αρχηγών Αστυνομίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου είχα την τιμή να προσκληθώ, έγινε εκτενής αναφορά σε αυτή τη διαπίστωση, στο ότι δηλαδή η καλύτερη απάντηση για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας βρίσκεται στη διαχείριση των αιτιών που την προκαλούν. Ήδη στην Ουαλία υιοθετείται μια άλλη προσέγγιση.

Αυτή της έγκαιρης κρατικής προληπτικής παρέμβασης, μέσα από την ουσιαστική στήριξη από πολύ νωρίς, των οικογενειών και ατόμων που βρίσκονται σ’ ένα περιβάλλον που τους καθιστά ευάλωτους. Μ’ αυτή την προσέγγιση φαίνεται ότι η όποια νεανική παραβατικότητα ή δυσχέρεια θα έχει λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώνεται ως εγκληματική συμπεριφορά στην ενηλικίωση. Με λιγότερο κόστος για το κράτος και την κοινωνία. Αυτή την προσέγγιση γνωστοποίησα γραπτώς στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, το οποίο την εξετάζει και επί τούτου ετοιμάζεται σχετική μελέτη.

Κλείνοντας αισθάνομαι την ηθική υποχρέωση να ευχαριστήσω όλους εκείνους του λειτουργούς των ΜΜΕ που διαχειρίστηκαν την υπόθεση με σοβαρότητα και επαγγελματισμό παρά τις δυσκολίες που είχαν να αντιμετωπίσουν.

Απευθυνόμενος τέλος προς όλους τους συμπολίτες μας σας καλώ να συνεχίσετε να μας εμπιστεύεστε. Ας συνεχίσουμε μαζί την προσπάθεια για περαιτέρω μείωση του εγκλήματος. Εμείς θα εντείνουμε την προσπάθειά μας, για την πρόληψη και πάταξη της εγκληματικότητας. Δεν εφησυχάζουμε. Απτή απόδειξη οι πρόσφατες αποφάσεις για την σταδιακή εφαρμογή του κεντροποιημένου συστήματος συναγερμών και τη δημιουργία από τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, ομάδων δικυκλιστών τύπου ΔΙΑΣ, σε όλες τις πόλεις, για την πρόληψη και πάταξη του εγκλήματος στις αστικές περιοχές».

Σε ποιο σημείο βρίσκονται οι έρευνες

Καθοριστικά στην εξέλιξη εξιχνίασης της δολοφονίας πάντως αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα των επιστημονικών εξετάσεων επί των τεκμηρίων που έχει εντοπίσει η αστυνομία.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο», οι ανακριτές ευελπιστούν ότι θα καταδείξουν την ταυτότητα του δράστη ή των δραστών μέσω του γενετικού υλικού που εντοπίστηκε στα φονικά όπλα, δηλαδή στο ξίφος, το ρόπαλο και το μαχαίρι, καθώς επίσης και στα ματωμένα ρούχα και τα άλλα τεκμήρια που έχουν βρεθεί.

Παράλληλα, οι ανακριτές αναμένεται τις επόμενες ημέρες,ακόμα και ίσως τις επόμενες ώρες, να προχωρήσουν στη λήψη επιπρόσθετων καταθέσεων από τους τέσσερεις υπόπτους που τελούν υπό κράτηση.

Αναμένεται πρώτα να ανακριθούν εκ νέου ο 23χρονος ετεροθαλής αδελφός του 33χρονου, η 21χρονη συμβία του και ο 22χρονος τέταρτος ύποπτος και τελευταίος ο 33χρονος. Κι αυτό, καθώς, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ανακριτές επιδιώκουν να σχηματίσουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα με βάση τις μαρτυρίες των άλλων τριών, ώστε να κληθεί να απαντήσει σε σειρά νέων ερωτημάτων σε σχέση με τα γεγονότα της νύκτας του φονικού και να εντοπίσουν τυχόν αντιφάσεις.

Παράλληλα, οι έρευνες των Αρχών αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλους χώρους στους οποίους κινούνταν το τελευταίο διάστημα οι τέσσερεις ύποπτοι, με σκοπό να πρέπει να αξιοποιηθεί ο χρόνος κράτησης τους πριν από τη λήξη των διαταγμάτων κράτησης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ