ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα στην Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζει ο ISIS

Χτύπημα στην Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζει ο ISIS
Φωτογραφία βρετανών αστυνομικών σε άσκηση ετοιμότητας με σενάριο την αντιμετώπιση ενόπλων μαχητών REUTERS/Yui Mok/PA Wire/Pool

Τα ίχνη του όγδοου δράστη των επιθέσεων στο Παρίσι, του Σαλά Αμπντεσλάμ, έχουν χαθεί, όπως δήλωσε κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής την Πέμπτη, ενώ ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι μυστικές υπηρεσίες έχουν ενδείξεις πως ο επόμενος στόχος θα είναι στη Μεγάλη Βρετανία, σε μια προσπάθεια του ISIS για άλλο ένα μεγάλο χτύπημα σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Σύμφωνα με στοιχεία των μυστικών υπηρεσιών της Μεγάλης Βρετανίας, τα ηγετικά στελέχη του ISIS έχουν ζητήσει από βρετανούς τζιχαντιστές να επιστρέψουν στην Μ. Βρετανία και να εξαπολύσουν επιθέσεις.

Δεν είναι ωστόσο ξεκάθαρο πόσο σύντομα θα γίνουν αυτές οι επιθέσεις, ούτε σε ποια τοποθεσία.

Κορυφαίος αξιωματούχος της αντιτρομοκρατικής δήλωσε στο CNN, ότι οι ανησυχίες εντάθηκαν μετά και την έγκριση από την Βουλή των Κοινοτήτων, την Τετάρτη, για συμμετοχή της χώρας στις αεροεπιδρομές στην Συρία κατά του ISIS.

Ο αξιωματούχος δεν αποσαφήνισε αν ένας λόγος για την προειδοποίηση είναι η σύλληψη ενός βρετανού μαχητή του ISIS που συνδέεται με τον "Τζιχάντι Τζον" στην Τουρκία το Νοέμβριο.

Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν χάσει τα ίχνη του Σαλά Αμπντεσλάμ από την ημέρα που εντοπίστηκε στις Βρυξέλλες, στις 14 Νοεμβρίου, μια ημέρα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, ο Σαλά δείλιασε και δεν πυροδότησε τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.

"Ήταν σε πανικό, ήταν φοβισμένος όταν τηλεφώνησε στους φίλους του στις Βρυξέλλες, να έρθουν να τον πάρουν από το Παρίσι," είπε ένας αξιωματούχος στο CNN.

Ο αξιωματούχος είπε πως πιστεύει ότι είναι πια ανεπιθύμητος στον ISIS ακόμη κι αν έχει φτάσει στην Συρία.

Senior European official: ISIS wants to hit UK; trail for Salah Abdeslam is cold

By Paul Cruickshank, CNN Terrorism Analyst

ΔΗΜΟΦΙΛΗ