ΚΟΣΜΟΣ

Η Ουάσιγκτον «κουνάει το δάχτυλο» στο Πεκίνο για τη Νότια Σινική Θάλασσα

Η Ουάσιγκτον «κουνάει το δάχτυλο» στο Πεκίνο για τη Νότια Σινική Θάλασσα
Kryzentia Weiermann/Courtesy U.S. Navy/Handout via REUTERS

Ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε την Πέμπτη (3/5) το Πεκίνο θα υπάρξουν «συνέπειες» για τις κινήσεις της με τις οποίες προχωράει στη «στρατιωτικοποίηση» της Νότιας Σινικής Θάλασσας, όπου, σύμφωνα με αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η Κίνα εγκατέστησε πρόσφατα πυραύλους Κρουζ.

«Είμαστε πράγματι ενήμεροι για τη στρατιωτικοποίηση της Νότιας Σινικής Θάλασσας από την Κίνα», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής προεδρίας Σάρα Χάκαμπι Σάντερς.

«Εγείραμε τις ανησυχίες μας για το ζήτημα αυτό απευθείας στους Κινέζους και θα υπάρξουν συνέπειες, βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα», πρόσθεσε, χωρίς να διευκρινίσει σε τι είδους συνέπειες αναφερόταν.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που μετέδωσε την Τετάρτη το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, σύμφωνα με τις οποίες μέσα στις τελευταίες τριάντα ημέρες εγκαταστάθηκαν πύραυλοι κατά πλοίων και συστοιχίες πυραύλων επιφανείας-αέρος σε τρία προκεχωρημένα φυλάκια σε νησιά της Νότιας Σινικής Θάλασσας, ενισχύοντας έτσι τις κινεζικές διεκδικήσεις για την απόλυτη κυριαρχία της χώρας στα νησιά Σπράτλι.

Το τηλεοπτικό δίκτυο επικαλέστηκε πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Κίνα διεκδικεί, μεταξύ άλλων και για ιστορικούς λόγους, την κυριαρχία των νησιών αυτών, τα οποία όμως αποτελούν αντικείμενο διενέξεων με πολλές άλλες γειτονικές χώρες (Βιετνάμ, Φιλιππίνες, Μαλαισία, Μπρουνέι, Ταϊβάν).

Υποστηρίζοντας αυτές τις διεκδικήσεις, το Πεκίνο οικοδομεί στα νησιά πολιτικές εγκαταστάσεις αλλά και αεροδρόμια ικανά να υποδέχονται στρατιωτικά αεροσκάφη.

Η Ουάσιγκτον και άλλες δυτικές χώρες έχουν καλέσει επανειλημμένα οι διενέξεις όσον αφορά τα νησιά αυτά να διευθετηθούν διά της νομικής οδού και η ελευθερία της ναυσιπλοΐας να γίνεται σεβαστή. Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ αναπτύσσει συχνά αεροπλανοφόρα και άλλα πλοία στην περιοχή.

«Η Κίνα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η ελευθερία της ναυσιπλοΐας ωφελεί και την ίδια και ότι το ΗΠΑ είναι ο εγγυητής της», δήλωσε ερωτηθείσα για το θέμα την Πέμπτη μια εκπρόσωπος του Πενταγώνου, η Ντέινα Γουάιτ, πριν προσθέσει: «θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μας».

Το υπουργείο Άμυνας της Κίνας δεν απάντησε όταν του ζητήθηκε σχόλιο. Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας επέμεινε ότι η κινεζική εθνική κυριαρχία στα Σπράτλι είναι αδήριτη και ότι η απαραίτητη εγκατάσταση αμυντικού εξοπλισμού συνδέεται με τις ανάγκες της κινεζικής εθνικής ασφάλειας και δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ