ΚΟΣΜΟΣ

Ποιος ήταν ο δολοφόνος «Ζόντιακ»: Ελπίδες για την ταυτοποίησή του 50 χρόνια μετά

Ποιος ήταν ο δολοφόνος «Ζόντιακ»: Ελπίδες για την ταυτοποίησή του 50 χρόνια μετά
Σκίτσο του Ζόντιακ, βασισμένο στις περιγραφές θυμάτων που τραυματίστηκαν από τον δολοφόνο αλλά έζησαν San Francisco Police Department

Θεωρείται ένας από τους πιο μυστηριώδεις κατά συρροήν δολοφόνους όλων των εποχών, με τον τρόπο δράσης του να διδάσκεται σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και τις αμερικανικές Αρχές να συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να αποκαλύψουν την ταυτότητά του… Ο λόγος για τον διαβόητο δολοφόνο Ζόντιακ, τον άνθρωπο που στα τέλη της δεκαετίας του ’60 είχε τρομοκρατήσει τις ΗΠΑ και προβληματίσει ιδιαίτερα τις αρχές με το modus operandi του.

Μετά από τη σύλληψη του δολοφόνου του «Γκόλντεν Στέιτ», 40 χρόνια μετά την έναρξη της δράσης του, οι αρχές της Καλιφόρνια αποφάσισαν να κάνουν νέες προσπάθειες για τον εντοπισμό του Ζόντιακ, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνολογία που βοήθησε τους ειδικούς ερευνητές να ταυτοποιήσουν τον Τζόζεφ Τζέιμς Ντι Άντζελο.

Το πρώτο βήμα, όμως, είναι να δημιουργήσουν ένα καλύτερο προφίλ DNA. Πριν από μερικούς μήνες, το αστυνομικό τμήμα της πόλης Βαλέχο στην Καλιφόρνια έστειλε δύο επιστολές του δολοφόνου Ζόντιακ σε ιδιωτικά εργαστήρια, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να ανιχνεύσουν με νέες τεχνικές το γενετικό του υλικό, πίσω από τα γραμματόσημα ή στο σημείο που κολλάει ο φάκελος.

Τα αποτελέσματα από τα εργαστήρια, αναμένονται μέσα στο επόμενο διάστημα… «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα καταφέρουν να βρουν κάτι» είπε ο ντετέκτιβ Τέρι Πόισερ, μιλώντας στην τοπική εφημερίδα Σακραμέντο Μπι.

Ο Πόισερ είπε πως ελπίζει να χαρτογραφηθεί ένα πλήρες προφίλ DNA, τότε οι αστυνομικοί θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν τις ίδιες τεχνικές που επιστρατεύτηκαν για την ταυτοποίηση του για την σύλληψη του «δολοφόνου του Γκόλντεν Στέιτ».

107px Zodiac Killer symbol.svg


Πηγή: Το σύμβολο που εμφανιζόταν στις επιστολές του Ζόντιακ

Ποιος ήταν ο δολοφόνος Ζόντιακ

Οι Αρχές έχουν επιβεβαιώσει ότι ο δολοφόνος Ζόντιακ σκότωσε πέντε ανθρώπους στη βόρεια Καλιφόρνια το 1968 και το 1969 αλλά ο ίδιος κόμπαζε ότι τα θύματά του ήταν περισσότερα, και πιο συγκεκριμένα 37. Στη συνέχεια, έστελνε επιστολές με κρυπτογράμματα στην αστυνομία και της εφημερίδες. Η αστυνομία της πόλης Βαλέχο είχε αναλάβει τις έρευνες εκείνη την εποχή, επειδή οι δύο πρώτοι φόνοι πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή.

Αρχές και εφημερίδες έδωσαν στον κατά συρροή δολοφόνο το παρατσούκλι «Ζόντιακ» επειδή μέσα στα κρυπτογράμματα υπήρχαν αστρολογικά σύμβολα και αναφορές.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών, είχαν συγκεντρωθεί αρκετά στοιχεία, όπως οι επιστολές αλλά και το σκοινί που είχε χρησιμοποιηθεί για δεθεί ένα από τα θύματα.

Ο Μπομπ Σαμπάιαν, δήμαρχος του Βαλέχο και πρώην αστυνομικός, δήλωσε ότι η αστυνομία στέλνει τα δείγματα αυτά σε εργαστήρια κάθε μερικά χρόνια, με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να βρεθούν ίχνη DNA που θα μπορέσουν να χρησιμοποιήσουν οι ντετέκτιβ για να εντοπίσουν το δράστη.

«Κάποια στιγμή θα καταφέρουμε να ταυτοποιήσουμε τον δράστη» είπε ο ίδιος…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ