ΚΟΣΜΟΣ

Το μυστήριο του MH370 δεν λύθηκε αλλά ήρθαν στο «φως» δύο ναυάγια ηλικίας 140 ετών!

Το μυστήριο του MH370 δεν λύθηκε αλλά ήρθαν στο «φως» δύο ναυάγια ηλικίας 140 ετών!
Australian Transport Safety Bureau / CNNi

Οι έρευνες για την πτήση MH370 θεωρούνται από τις πιο δαπανηρές στην παγκόσμια ιστορία και μέχρι στιγμής δεν έχουν αποφέρει καρπούς… Παρόλα αυτά, οι ερευνητές κατάφεραν να φέρουν στο «φως» τα ναυάγια δύο πλοίων που βυθίστηκαν πριν από 140 και πλέον χρόνια!

Μέχρι στιγμής, οι ερευνητές δεν έχουν καταφέρει να ταυτοποιήσουν τα πλοία αυτά -ένα κατασκευασμένο από μέταλλο και το άλλο ξύλινο. Και αυτό γιατί τα αρχεία εκείνης της εποχής είναι, όπως είναι άλλωστε και λογικό, ελλιπέστατα.

Έχουν καταφέρει να εντοπίσουν, όμως, ορισμένα… υποψήφια πλοία, που πληρούν τις προδιαγραφές και εξαφανίστηκαν μυστηριωδώς πριν από πολλά χρόνια.

Τα αρχεία δείχνουν ότι το ξύλινο σκάφος πιθανώς να ήταν το «W. Gordon», τα ίχνη του οποίου χάθηκαν λίγο καιρό αφότου απέπλευσε από τον Κέιπ Τάουν της Νοτίου Αφρικής το 1976. Δεν αποκλείεται, ωστόσο, να πρόκειται και για το πλοίο «Mandala», το οποίο εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του από την Ουαλία στις Μολούκες το 1882.

Υπάρχουν τρεις… υποψηφιότητες για το δεύτερο ναυάγιο που εντοπίστηκε. Όπως αναφέρει το CNNi, όμως, το πιθανότερο είναι να πρόκειται για το πλοίο «West Ridge», που είχε σαλπάρει από το Λίβερπουλ το 1883 αλλά δεν έφτασε ποτέ στον τελικό προορισμό του, το Μουμπάι.

Και τα δύο ναυάγια είχαν, λογικά, πλήρωμα 15 έως 30 ανδρών.

«Τότε, όπως και τώρα, τέτοιες εξαφανίσεις ανθρώπων θα είχαν τρομακτικό αντίκτυπο στις ναυτικές οικογένειες και κοινωνίες» είπε ο δρ. Ρος Άντερσον, έφορος του Ναυτικού Αρχαιολογικού Μουσείου της Δυτικής Αυστραλίας.

Πώς εντοπίστηκαν τα ναυάγια

Μια ομάδα από το Ναυτικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Δυτικής Αυστραλίας ανέλαβε το έργο της εξέτασης δεδομένων που είχαν συγκεντρωθεί με τη βοήθεια σόναρ, κατά τη διάρκεια των ερευνών για τον εντοπισμό του MH370 -του αεροσκάφους που εξαφανίστηκε στις 8 Μαρτίου του 2014 με 239 επιβάτες.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών τους, οι ειδικοί εντόπισαν τα ναυάγια των πλοίων στον πυθμένα του Ινδικού Ωκεανού, περίπου 2.300 χιλιόμετρα από τις ακτές της Δυτικής Αυστραλίας.

Και τα δύο πλοία μετέφεραν κάρβουνο, είπε ο Άντερσον.

Σε τι κατάσταση είναι τα ναυάγια;

Το ξύλινο πλοίο είναι σε πολύ κακή κατάσταση και δεν απομένουν πολλά… Μόνο ορισμένα μεταλλικά μέρη του πλοίου -όπως άγκυρες- και μέρος του εμπορεύματος.

Το κάρβουνο ήταν σπαρμένο στον βυθό του ωκεανού, κάτι που κάνει τους ερευνητές να πιστεύουν ότι χύθηκε την ώρα που το καράβι βυθιζόταν.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το καράβι μάλλον βυθίστηκε λόγω κάποιου καταστροφικού γεγονότος, όπως για παράδειγμα κάποια έκρηξη. Αυτό ήταν, άλλωστε, συνηθισμένο σε πλοία που μετέφεραν κάρβουνο…» τόνισε ο Άντερσον.

Το δεύτερο ναυάγιο είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση και εντοπίστηκε περί τα 36 χιλιόμετρα από το πρώτο… Το σκαρί του ήταν «καρφωμένο» σε σχεδόν όρθια θέση στον πυθμένα του ωκεανού και όπως φαίνεται από τα βίντεο και τα στοιχεία των σόναρ είχε τουλάχιστον δύο καταστρώματα.

Συνεχίζονται τελικά οι έρευνες για το MH370

Η εξαφάνιση της πτήσης MH370 αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της σύγχρονης ιστορίας της αεροπορίας.

Οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Μαλαισίας και της Αυστραλίας σταμάτησαν τις έρευνες τον Ιανουάριο του 2017, αφού πρώτα είχαν ερευνήσει σπιθαμή προς σπιθαμή 120.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Οι επιχειρήσεις αυτές κόστισαν συνολικά περί τα 150 εκατομμύρια δολάρια.

Έχουν εντοπιστεί ορισμένα συντρίμμια αλλά οι αρχές δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να εντοπίσουν την άτρακτο…

Στις αρχές του χρόνου, έγινε ωστόσο γνωστό ότι η Μαλαισιανή κυβέρνηση υπέγραψε συμβόλαιο με αμερικανική τεχνολογική εταιρεία για να ξεκινήσουν εκ νέου έρευνες…

Flight MH370 is still missing, but the search has revealed two ships that vanished 140 years ago, by David Williams, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ