ΚΟΣΜΟΣ

Μακρόν: Πιθανός ο πόλεμος αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν

Μακρόν: Πιθανός ο πόλεμος αν αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά Ιράν
REUTERS/Charles Platiau/File Photo

Προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο να ξεσπάσει πόλεμος αν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν του 2015, απηύθυνε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, μέρες πριν ο πλανητάρχης ανακοινώσει την τελική του απόφαση και ενώ όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει από την συμφωνία.

«Θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας. Πιθανόν να ξεσπάσει πόλεμος», δήλωσε ο Μακρόν στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel, αλλά πρόσθεσε ότι «δεν θεωρεί πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ επιθυμεί τον πόλεμο».

Ο Τραμπ αναμένεται να αποφασίσει έως τις 12 Μαϊου αν θα αποσύρει ή όχι τη χώρα του από τη συμφωνία με το Ιράν. Ο αμερικανός πρόεδρος έχει αποφασίσει να το πράξει αλλά παραμένει αδιευκρίνιστο με ποιόν τρόπο, όπως δήλωσαν στις 2 Μαϊου δύο αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, οι οποίοι γνωρίζουν το θέμα.

Με το ένα πόδι έξω από τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν οι ΗΠΑ - οι ειδικοί προειδοποιούν (vid)

Ο Τραμπ θα μπορούσε ακόμη να βρει έναν τρόπο να παραμείνει στη συμφωνία ανάμεσα στην Ισλαμική Δημοκρατία και τις έξι παγκόσμιες δυνάμεις: Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και ΗΠΑ.

Ο Μακρόν κάλεσε τον αμερικανό ομόλογό του να μην αποσυρθεί από τη συμφωνία κατά τη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον στα τέλη του περασμένου μήνα.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία παραμένουν δεσμευμένες στη συμφωνία αλλά, σε μια προσπάθεια να παραμείνουν και οι ΗΠΑ, επιθυμούν τον διάλογο με το Ιράν για το βαλλιστικό πυραυλικό του σύστημα, τις πυρηνικές του δραστηριότητες πέραν του 2025, όταν θα λήξουν οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν βάσει της συμφωνίας, καθώς και για τον ρόλο της Τεχεράνης σε κρίσεις στη Μέση Ανατολή, όπως στη Συρία και στην Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ