ΚΟΣΜΟΣ

Λύθηκε το «μυστήριο» σχετικά με τον τάφο του Τουταγχαμών

Λύθηκε το «μυστήριο» σχετικά με τον τάφο του Τουταγχαμών
EPA/JULIAN MARTIN/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αιγύπτιοι αξιωματούχοι αποκάλυψαν σήμερα πως από τις πρόσφατες αναλύσεις ραντάρ που έγιναν στον τάφο του Τουταγχαμών στην Κοιλάδα των Βασιλέων, ανακαλύφθηκε πως δεν υπάρχουν πρόσθετοι θάλαμοι ή περάσματα πίσω από τον τάφο.

Η είδηση έγινε γνωστή μετά την ανακοίνωση του Mostafa Waziri, γενικού γραμματέα του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων, κατά τη διάρκεια της 4ης ετήσιας Διεθνούς Διάσκεψης GEM για τον Τουταγχαμών, που πραγματοποιήθηκε στο Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM) στην Γκίζα.

Η ανακοίνωση ολοκληρώνει με απογοητευτικό τρόπο την έρευνα που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, όταν ο Βρετανός Αιγυπτιολόγος Νίκολας Ριβς θεώρησε ότι ο ταφικός θάλαμος της θρυλικής βασίλισσας της 18ης Δυναστείας Νεφερτίτη μπορεί να κρύβεται πίσω από τους τοίχους του περίφημου τάφου του Τουταγχαμών, ηλικίας 3.300 ετών.

Δυο προηγούμενες δοκιμές της θεωρίας του Ριβς, με τη χρήση ειδικών ραντάρ, ήταν ασαφείς. Η τελευταία έρευνα, που διεξήχθη φέτος με την υποστήριξη του National Geographic Society, είναι μια κοινή επιστημονική αποστολή, υπό τον συντονισμό του Franco Porcelli του Πολυτεχνικού Πανεπιστημίου του Τορίνο και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, θεωρείται η πιο ολοκληρωμένη.

ΜΗΝ ΤΑ ΧΑΣΕΤΕ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ