ΚΟΣΜΟΣ

«Σύννεφα» στην υποψηφιότητα Χάσπελ για την ηγεσία της CIA

«Σύννεφα» στην υποψηφιότητα Χάσπελ για την ηγεσία της CIA
CIA/Handout via Reuters/File Photo

Η υποψήφια του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την ηγεσία της CIA, η Τζίνα Χάσπελ, πρότεινε να αποσυρθεί η υποψηφιότητά της εξαιτίας των ανησυχιών που διατυπώνονται για τον ρόλο της στο πρόγραμμα ανακρίσεων της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters δύο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η προσφορά της Χάσπελ να αποσυρθεί έγινε την Παρασκευή και ήταν αποτέλεσμα της ολοένα κι αυξανόμενης ανησυχίας υποστηρικτών της, καθώς αξιωματούχοι στον Λευκό Οίκο αγχώνονται ότι η υποψηφιότητά της κινδυνεύει, σύμφωνα με τις πηγές.

Η αμερικανική εφημερίδα The Washington Post μετέδωσε πρώτη τις πληροφορίες σχετικά με την πρότασή της να αποσυρθεί.

Η Χάσπελ κλήθηκε στον Λευκό Οίκο την Παρασκευή για να παραστεί σε μια συνάντηση με επίκεντρο τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα ανακρίσεων, όπου χρησιμοποιήθηκαν τεχνικές, όπως η προσομοίωση πνιγμού, που έχουν ευρέως καταδικαστεί ως βασανιστήρια, έγραψε η Washington Post, επικαλούμενη τέσσερις ανώτερους αξιωματούχους που δεν θέλησαν να κατονομαστούν.

Η ίδια είπε στον Λευκό Οίκο ότι θα κάνει στην άκρη προκειμένου να αποφύγει μια δύσκολη, όπως προμηνυόταν, ακρόαση επικύρωσης ενώπιον της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας, την Τετάρτη, που ενδεχομένως θα έβλαπτε τη CIA, επισήμαναν οι αξιωματούχοι στην αμερικανική εφημερίδα. Κατόπιν, επέστρεψε στα κεντρικά της υπηρεσίας στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας.

Αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου, μεταξύ των οποίων η εκπρόσωπος τύπου Σάρα Σάντερς, έσπευσαν την ίδια ημέρα στο Λάνγκλεϊ για συζητήσεις, που διήρκησαν αρκετές ώρες αλλά δεν εξασφάλισαν μια δέσμευση από εκείνη ότι δεν θα απέσυρε την υποψηφιότητά της, περιγράφει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου και ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα αποσυρόταν, σύμφωνα με την The Washington Post.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε την Χάσπελ προκειμένου να διαδεχθεί τον νυν ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο στην ηγεσία της CIA.

Τζίνα Χάσπελ: Η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της CIA

Πολλές λεπτομέρειες από τη δουλειά της Χάσπελ παραμένουν απόρρητες. Πηγές με γνώση της καριέρας της, οι οποίες δεν θέλησαν να κατονομαστούν, είπαν πως κάποια στιγμή διετέλεσε επικεφαλής του σταθμού της CIA σε μια χώρα όπου τουλάχιστον ένας ύποπτος για τρομοκρατία υποβλήθηκε σε πολύ σκληρή ανάκριση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ