ΚΟΣΜΟΣ

Ελεύθερος μετά από 9 μήνες ο Ισραηλινός στρατιώτης που εκτέλεσε Παλαιστίνιο

Ελεύθερος μετά από 9 μήνες ο Ισραηλινός στρατιώτης που εκτέλεσε Παλαιστίνιο
Φωτογραφία Αρχείου EPA/DEBBIE HILL/POOL/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Ελόρ Αζάρια, ο Γαλλοϊσραηλινός στρατιώτης ο οποίος εκτέλεσε εν ψυχρώ έναν τραυματισμένο Παλαιστίνιο, αποφυλακίστηκε αφού εξέτισε ποινή φυλάκισης εννέα μηνών.

Ο Αζάρια, η δίκη του οποίου είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις στο Ισραήλ, είχε αρχικά καταδικαστεί σε 18 μήνες φυλάκιση επειδή το 2016 σκότωσε έναν Παλαιστίνιο δράστη στη Χεβρόνα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης. Ο Παλαιστίνιος μόλις είχε επιτεθεί εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών με ένα μαχαίρι και κειτόταν στο έδαφος τραυματισμένος και προφανώς χωρίς να είναι σε θέση να βλάψει κανέναν.

Στη συνέχεια ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου του ισραηλινού στρατού Γκάντι Άιζενκοτ μείωσε κατά τέσσερις μήνες την ποινή του και τον Μάρτιο επιτροπή ζήτησε να μειωθεί περαιτέρω η ποινή του.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι αποφυλακίστηκε», δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού. Αρχικά ο στρατός είχε ανακοινώσει ότι ο Αζάρια θα αποφυλακιζόταν στις 10 Μαΐου, όμως, σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, η αποφυλάκισή του επισπεύστηκε προκειμένου να παραστεί στον γάμο του αδελφού του.

Ο Αζάρια ήταν 19 ετών την εποχή του συμβάντος και ξεκίνησε να εκτίει την ποινή του στις 9 Αυγούστου 2017.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ