ΚΟΣΜΟΣ

Ένα βήμα πιο κοντά σε επαναληπτικές εκλογές η Ιταλία

Ένα βήμα πιο κοντά σε επαναληπτικές εκλογές η Ιταλία
EPA/PATTO PER L'AUTONOMIA HANDOUT

Πληθαίνουν τα σενάρια για νέα προσφυγή στις κάλπες στην Ιταλία, μετά την αντίθεση τόσο της Λέγκας, όσο και του Κινήματος 5 Αστέρων, στην πρόταση του προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα για τη σύσταση «ουδέτερης κυβέρνησης» που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας ως τον Δεκέμβριο. Μάλιστα ως πιθανότερη ημερομηνία των νέων εκλογών αναφέρεται η 22α Ιουλίου, σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA

Λέγκα και Πέντε Αστέρια, μετά το σχετικό διάγγελμα του Ιταλού προέδρου της Δημοκρατίας, επανέλαβαν την αντίθεσή τους σε κάθε είδους κυβέρνηση τεχνοκρατών και ξεκαθάρισαν ότι προτιμούν νέες βουλευτικές εκλογές.

«Είναι βασικό να τύχει σεβασμού η βούληση των Ιταλών. Κάτι που σημαίνει ή κυβέρνηση της κεντροδεξιάς, ή εκλογές το γρηγορότερο δυνατό, για πρώτη φορά μέσα στο Καλοκαίρι», έγραψε στο διαδίκτυο ο γραμματέας της Λέγκα, Ματτέο Σαλβίνι.

Κατά την άποψή του «δεν μπορεί να χαθεί άλλος χρόνος και δεν υπάρχουν πιθανότητες να συσταθούν κυβερνήσεις τεχνοκρατών σαν και αυτή του Μάριο Μόντι».

«Δεν δίνουμε την εμπιστοσύνη μας σε καμία ουδέτερη κυβέρνηση, διότι είναι συνώνυμο κυβέρνησης τεχνοκρατών. Ας πάμε να ψηφίσουμε τον Ιούλιο», έγραψε στο Twitter ο υποψήφιος πρωθυπουργός των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Ο Ματτέο Ρέντσι και ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι επέλεξαν να σαμποτάρουν κάθε μας προσπάθεια να δημιουργήσουμε μια πολιτική κυβέρνηση. Πως μπορούμε, λοιπόν, να δεχθούμε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών στο εσωτερικό του οποίου θα βρίσκονται οι άνθρωποι αυτοί;», διερωτήθηκε με νόημα, τέλος, ο εκπρόσωπος των Πέντε Αστέρων στην γερουσία, Ντανίνο Τονινέλλι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ