ΚΟΣΜΟΣ

Στη Βόρεια Κορέα ο Πομπέο - Θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με τους τρεις Αμερικανούς φυλακισμένους

Στη Βόρεια Κορέα ο Πομπέο - Θα επιστρέψει στις ΗΠΑ με τους τρεις Αμερικανούς φυλακισμένους
REUTERS/Leah Millis

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αναμένεται να επιστρέψει στην πατρίδα του μαζί με τους τρεις Αμερικανούς που είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη σήμερα Τετάρτη (9/5), δήλωσε πηγή προσκείμενη στην προεδρία της Νότιας Κορέας.

Ο αξιωματούχος του Κυανού Οίκου δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Yonhap ότι η Σεούλ «αναμένει» ο Πομπέο να ανακοινώσει επίσημα «την ημερομηνία και την ώρα» που θα γίνει η αναμενόμενη ιστορική σύνοδος κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Bορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, το πού θα λάβει χώρα, αλλά και να πάρει μαζί του φεύγοντας «τους φυλακισμένους».

Πρόκειται για τη δεύτερη επίσκεψη του Πομπέο στην Πιονγιάνγκ μέσα σε χρονικό διάστημα που δεν ξεπερνά τις έξι εβδομάδες.

Όταν είχε ταξιδέψει για πρώτη φορά στην πρωτεύουσα της Βόρειας Κορέας για συνομιλίες με τον ηγέτη της Λαϊκής Δημοκρατίας Κιμ Γιονγκ Ουν και άλλους αξιωματούχους, ήταν ακόμη διευθυντής της CIA.

Ο Πομπέο κατέλυσε στο ξενοδοχείο Koryo της Πιονγιάνγκ, όπου θα έχει επαφές, σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν.

Με βάση όσα ανακοίνωσε νωρίτερα ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ βρίσκεται στην Πιονγιάνγκ για συνομιλίες όσον αφορά την απελευθέρωση τριών Αμερικανών πολιτών που είναι φυλακισμένοι στη Βόρεια Κορέα - μια πιθανή χειρονομία καλής θέλησης από βορειοκορεατικής πλευράς - και για τις προετοιμασίες ενόψει της ιστορικής συνόδου κορυφής του Τραμπ και του Κιμ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ