ΚΟΣΜΟΣ

Τέλος στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία υπόσχεται η Χάσπελ

Τέλος στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία υπόσχεται η Χάσπελ
REUTERS/Joshua Roberts

Η Τζίνα Χάσπελ, την οποία ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επιλέξει για να διοριστεί νέα διευθύντρια της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (CIA), θα δεσμευτεί σήμερα Τετάρτη ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας ότι θα αποτρέψει την επανέναρξη των προγραμμάτων μυστικής κράτησης και βασανιστηρίων υπόπτων για τρομοκρατία, σύμφωνα με ένα απόσπασμα της τοποθέτησης που θα κάνει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής.

Η Χάσπελ, η αμφιλεγόμενη επιλογή του Τραμπ για τα ηνία της πανίσχυρης αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, διηύθυνε για αρκετούς μήνες το 2002 μια μυστική φυλακή της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου είναι γνωστό πως ύποπτοι οι οποίοι φέρονταν να ανήκαν στην Αλ Κάιντα βασανίζονταν συχνά.

«Έχοντας υπηρετήσει σε μια ταραχώδη περίοδο, μπορώ να σας προσφέρω την προσωπική και ανεπιφύλακτη διαβεβαίωσή μου ότι υπό τη διεύθυνσή μου η CIA δεν θα ξαναρχίσει ένα τέτοιο πρόγραμμα κρατήσεων και ανακρίσεων», αναφέρει το έγγραφο που θα αποτελέσει τη βάση της τοποθέτησης της υποψήφιας για τη διεύθυνση της «εταιρείας» ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας για τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Στα 61 της χρόνια -από τα οποία τα 33 ανήκει στις τάξεις της υπηρεσίας με έδρα το Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας- η Χάσπελ έχει την ανεπιφύλακτη και απόλυτη στήριξη του Τραμπ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο μεγιστάνας υποστήριξε ότι η Χάσπελ χαίρει «σεβασμού» στις ΗΠΑ, διότι «ήταν και θα είναι πάντα ΣΚΛΗΡΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ!».

Η ακρόαση για την έγκριση του διορισμού της Χάσπελ στη θέση της διευθύντριας της CIA αναγγέλλεται δύσκολη και γεμάτη κινδύνους για την ίδια. Οι ρεπουμπλικάνοι άλλωστε δεν διαθέτουν παρά μόνο οριακή πλειοψηφία στη Γερουσία (51-49).

Κατά συνέπεια, ακόμη και μόνο μία απώλεια ψήφου στο στρατόπεδο της συμπολίτευσης θα μπορούσε να στοιχίσει στην Τζίνα Χάσπελ την απόρριψη της υποψηφιότητάς της για το αξίωμα.

Το ενδεχόμενο αυτό προκάλεσε μια μίνι-κρίση, με τη Χάσπελ να προτείνει να αποσύρει την υποψηφιότητά της, σύμφωνα με τον αμερικανικό Τύπο, πριν τελικά να πειστεί από συμβούλους του Λευκού Οίκου να μην το κάνει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ