ΚΟΣΜΟΣ

Δεν ήταν κρύωμα, ούτε αλλεργία: Το υγρό που έβγαζε από τη μύτη... ήταν από τον εγκέφαλο

Δεν ήταν κρύωμα, ούτε αλλεργία: Το υγρό που έβγαζε από τη μύτη... ήταν από τον εγκέφαλο
Pixabay

«Όταν ξεκίνησε νόμιζα ότι ήταν οι αλλεργίες μου, ότι είχα κρυολογήσει». Για δύο χρόνια η 52χρονη Kendra Jackson από τη Νεμπράσκα θεωρούσε πως έχει καταρροή λόγω ενός απλού κρυολογήματος, όμως, αυτό που ανακάλυψε, ήταν πολύ σοβαρότερο.

Μετά από ένα σοβαρό τροχαίο, η 52χρονη παρουσίασε μερικά κλασικά συμπτώματα κρυολογήματος. Έβηχε, φτερνιζόταν και έτρεχε η μύτη της. Τα συμπτώματα όμως διήρκεσαν για περίπου δυόμιση χρόνια.

Το 2015, η κατάστασή της επιδεινώθηκε. Το επίμονο κρυολόγημα δεν φαινόταν να υποχωρεί. «Πήγαινα συνέχεια σε γιατρούς και μου έγραψαν κάθε είδους φάρμακο, όμως η μύτη μου δεν σταματούσε να τρέχει», είπε η ίδια στο CNNi.

Οι γιατροί διαπίστωναν πως είχε αλλεργίες. Αλλά, φέτος η Jackson ανακάλυψε πως η κατάστασή της δεν είχε να κάνει ούτε με αλλεργίες, ούτε με κάποιο κρυολόγημα. Οι γιατροί στο Ιατρικό Κέντρο της Νεμπράσκα την ενημέρωσαν πως ο πραγματικός λόγος της καταρροής βρισκόταν στον εγκέφαλό της. Λόγω του χτυπήματος που είχε δεχθεί στο κεφάλι κατά τη διάρκεια του ατυχήματός της, είχε ανοίξει μία μικρή τρύπα στο κρανίο της και αυτό που έτρεχε από τη μύτη της ήταν εγκεφαλονωτιαίο υγρό (CSF).

«Ένας γιατρός κατάλαβε αμέσως πως ήταν κάτι άλλο, όχι μία απλή καταρροή και επέμενε πως ήταν εγκεφαλονωτιαίο υγρό. Έτσι πήραμε δείγμα και το στείλαμε για εξετάσεις», είπε ο Christie Barnes, ρινολόγος και επικεφαλής της ιατρικής ομάδας που ανέλαβε την 52χρονη και συμπλήρωσε: «(Η ασθενής) μπορεί να κοιμόταν σε μία καρέκλα και ξυπνούσε με τη μπλούζα της μουσκεμένη. Ήταν πολύ το υγρό».

Η Jackson σημείωσε πως έχανε περίπου μισό λίτρο εγκεφαλονωτιαίου υγρού κάθε μέρα.

Το CSF είναι άχρωμο υγρό που περιβάλλει και προστατεύει τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη. Είναι υπεύθυνο για την απομάκρυνση των αποβλήτων από τον εγκέφαλο και τη διανομή θρεπτικών και άλλων ουσιών στο κεντρικό νευρικό σύστημα. «Το CSF είναι στην πραγματικότητα ένα υγρό που πλένει τον εγκέφαλο. Γιατί το κρανίο είναι ένα σταθερό κουτί και ο εγκέφαλος είναι ένα μαλακό όργανο και πρέπει να προστατεύεται όταν μετακινείται γύρω από αυτό το σκληρό κουτί», είπε ο Barnes. «Στην ουσία παρέχει ένα μαξιλαράκι στον εγκέφαλο και τη σπονδυλική στήλη».

Το εγκεφαλονωτιαίο υγρό παράγεται συνεχώς από τον εγκέφαλο και απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος. Στην περίπτωση της Jackson, όμως, μία μικρή τρύπα σε ένα λεπτό οστό που χωρίζει τις κρανιακές και ρινικές κοιλότητες, οδήγησε στη διαρροή του υγρού.

Οι διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού είναι σπάνιες – εμφανίζονται σε μόλις πέντε στους 100.000 ασθενείς παγκοσμίως κάθε χρόνο. Συνήθως προκαλούνται από κάποιο τραύμα ή επέμβαση. Οι γιατροί πιστεύουν πως το πρόβλημα της Jackson δημιουργήθηκε στο ατύχημα, όταν και άνοιξε η μικρή τρύπα, που όμως με τα χρόνια μεγάλωνε.

Οι διαρροές εγκεφαλονωτιαίου υγρού μπορεί να γίνουν απειλητικές για τη ζωή, σύμφωνα με τον Barnes, αυξάνουν επίσης τις πιθανότητες ο ασθενής να πάθει μολύνσεις.

Σχεδόν ένα μήνα μετά την επέμβαση στην οποία χρειάστηκε να υποβληθεί η Jackson έχει επιστρέψει σπίτι της και λέει πως δεν παρουσιάζει πια καταρροή. «Νιώθω πολύ καλά», λέει και στέλνει το παρακάτω μήνυμα: «Όσοι ακούτε την ιστορία μου, αν γευτείτε κάτι αλμυρό και νιώθετε ότι κάτι τρέχει στο λαιμό σας, τότε πιθανότατα δεν είναι αλλεργίες. Πηγαίντε να δείτε έναν γιατρό».

Woman's runny nose was actually fluid from inside her brain, by Mark Lieber, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ