ΚΟΣΜΟΣ

Οδηγίες να γλιτώσει κάποιος από επίθεση τρομοκρατών εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση

Οδηγίες να γλιτώσει κάποιος από επίθεση τρομοκρατών εξέδωσε η γαλλική κυβέρνηση
REUTERS/Christian Hartmann

Στη δημοσιότητα έδωσε σήμερα η γαλλική κυβέρνηση οδηγό επιβίωσης από τρομοκρατική επίθεση, την ώρα που ο πρωθυπουργός της χώρας προειδοποιεί ότι ο κόσμος πρέπει να μαθει να ζει με τον κίνδυνο.

Ο οδηγός έχει τη μορφή λωρίδας κόμικς και θα εμφανιστεί σε αφίσες σε δημόσιους χώρους όπως σιδηροδρομικοί σταθμοί, ενώ θα είναι επίσης διαθέσιμος στο διδίκτυο.

Προτείνει τρεις βασικές απαντήσεις για τη δύσκολη ώρα: διαφύγετε, κρυφτείτε και σημάνετε συναγερμό.

Η ενημερωτική εκστρατεία συμβουλεύει ότι πρώτο που πρέπει να κάνει κανείς είναι να διαφύγει από το επικίνδυνο σημείο και να κατευθυνθεί σ' έναν ασφαλέστερο χώρο, να σβήσει τα φώτα και να σπρώξει έναν καναπέ πίσω από τη πόρτα του δωματίου στο οποίο έχει καταφύγει πριν καλέσει τις υπηρεσίες άμεσης βοήθειας.

Θεωρείται ότι η απενεργοποίηση του κουδουνίσματος και της δόνησης στα κινητά τηλέφωνα είναι μια σημαντική συμβουλή προς αυτούς που κρύβονται, ώστε να μην τους ακούσουν οι τρομοκράτες.

Οδηγία του Εθνικού Γραφείου Ασφαλείας της Αντιτρομοκρατικής της Βρετανίας (Nactso) μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε κρίνει ως ασφαλέστερη οδό διαφυγής το... τρέξιμο έναντι της λογικής που έφερε πολλά από τα θύματα στο θέατρο Bataclan να προσποιηθούν τους νεκρούς.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ