ΚΟΣΜΟΣ

«Τέλος στις βάναυσες ανακρίσεις της CIA» διαβεβαιώνει η Χάσπελ

«Τέλος στις βάναυσες ανακρίσεις της CIA» διαβεβαιώνει η Χάσπελ
Reuters

Η CIA δεν θα επαναλάβει το πρόγραμμα των εξαντλητικών ανακρίσεων που εφάρμοσε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001, όπου χρησιμοποίησε τεχνικές προσομοίωσης βασανιστηρίων, διαβεβαίωσε σήμερα ενώπιον του Κογκρέσου η Τζίνα Χάσπελ, την οποία επέλεξε ο Ντόναλντ Τραμπ ως επικεφαλής της αμερικανικής υπηρεσίας πληροφοριών.

«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω για την προσωπική και ανεπιφύλακτη δέσμευσή μου ότι υπό τη διοίκησή μου, η CIA δεν θα επαναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα ανακρίσεων και κράτησης» υπογράμμισε ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της γερουσίας κι ενώ έχει δεχθεί επικρίσεις για τον ρόλο της στις ανακρίσεις όπου υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια φερόμενοι μαχητές της Αλ Κάιντα το 2002.

«Ο ηθικός μου κώδικας είναι σταθερός. Δεν θα επιτρέψω στη CIA να συνεχίσει δραστηριότητες που θα κρίνω πως είναι ανήθικες, ακόμα κι αν ήταν τεχνικά νόμιμες. Δεν θα το επιτρέψω σε καμία περίπτωση» τόνισε, απαντώντας σε έναν γερουσιαστή που τη ρώτησε εάν θα συμμορφωνόταν σε μια διαταγή του προέδρου προς αυτήν την κατεύθυνση.

Η Τζίνα Χάσπελ, η οποία υπηρέτησε 33 χρόνια στους κόλπους της υπηρεσίας πληροφοριών των ΗΠΑ, στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνιας, προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις με την υποψηφιότητά της, καθώς ήταν επικεφαλής για κάποιο διάστημα το 2002 μιας μυστικής φυλακής της CIA στην Ταϊλάνδη, όπου οι κρατούμενοι για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι είναι μέλη της Αλ Κάιντας υπόκειντο συχνά σε βασανιστήρια.

Αφοσιωμένη 100% η «εκλεκτή» του Τραμπ για την ηγεσία της CIA

Επιπλέον πράκτορες στο εξωτερικό ενάντια σε απειλές Ρωσίας, Ιράν, Β. Κορέας και Κίνας

Η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών πρέπει να αναπτύξει περισσότερους πράκτορες στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει δυνητικές απειλές που θέτουν η Ρωσία, το Ιράν, η Βόρεια Κορέα και η Κίνα δήλωσε ενώπιον της αμερικανικής Γερουσίας η Τζίνα Χάσπελ.

«Περιλαμβάνει την αύξηση των επενδύσεων μας στα πιο δύσκολα κενά των μυστικών μας υπηρεσιών, να τοποθετήσουμε περισσότερους αξιωματικούς σε ξένο έδαφος, όπου βρίσκονται οι αντίπαλοί μας και να δώσουμε έμφαση στην άριστη γνώση ξένων γλωσσών».

«Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των απειλών από τη Βόρεια Κορέα, το Ιράν, τη Ρωσία και την Κίνα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ