ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για νέο ξέσπασμα επιδημίας αιμορραγικού πυρετού στο Κονγκό

Φόβοι για νέο ξέσπασμα επιδημίας αιμορραγικού πυρετού στο Κονγκό
REUTERS/Goran Tomasevic

Ανησυχία επικρατεί για νέο ξέσπασμα επιδημίας αιμορραγικού πυρετού που οφείλεται στον ιό Έμπολα, στο βορειοδυτικό τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Νιγηρίας, ήδη έχουν χάσει τη ζωή τους 17 άνθρωποι.

«Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης για την επιτήρηση όλων των χερσαίων και αεροπορικών δραστηριοτήτων στα σύνορα, προκειμένου να εγγυηθεί την ασφάλεια των Νιγηριανών», δήλωσε ο Άιζακ Αντεβόλε, υπουργός Υγείας της Νιγηρίας, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Θα περνάμε πλέον από κόσκινο όλους τους ανθρώπους που έρχονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και γειτονικές χώρες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της πολυπληθέστερης αφρικανικής χώρας (180 εκατ. κάτοικοι) συνέστησε ένα «κέντρο αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων» στο πλαίσιο των προετοιμασιών της για την περίπτωση εξάπλωσης της επιδημίας.

Το Εθνικό Κέντρο για τον Έλεγχο Ασθενειών της Νιγηρίας ενδέχεται επίσης να προσφέρει βοήθεια στη Λαϊκή Δημοκρατία για να αντιμετωπιστεί η επιδημία. Η Νιγηρία είναι η μοναδική αφρικανική χώρα που διαθέτει «κινητό εργαστήριο» ειδικευμένο στους αιμορραγικούς πυρετούς, που έχει χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και μπορεί να κάνει πολύ γρήγορα εξετάσεις ακόμη και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Είχε σταλεί στη Σιέρα Λεόνα στο αποκορύφωμα της επιδημίας του 2014, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 11.300 ανθρώπους. Εκείνη η επιδημία ήταν η χειρότερη στην ιστορία και κράτησε από τα τέλη του 2013 μέχρι το 2016, με 29.000 καταγεγραμμένα κρούσματα, το 99% εξ αυτών εντοπίστηκε στη Γουινέα, στη Λιβερία και στη Σιέρα Λεόνε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ