ΚΟΣΜΟΣ

Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ

Αυξήθηκαν οι νεκροί από τις βομβιστικές επιθέσεις στην Καμπούλ
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ

Στους 10 ανήλθε ο απολογισμός των νεκρών από τις επιθέσεις που σημειώθηκαν την Τετάρτη, σε δύο αστυνομικά τμήματα της Καμπούλ, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που δίνει το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Τουλάχιστον 23 άνθρωποι τραυματίστηκαν επίσης στη διάρκεια της μακράς επίθεσης στην αφγανική πρωτεύουσα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Μπορεί οι Ταλιμπάν και το ISIS ανέλαβαν την ευθύνη για τις χθεσινές επιθέσεις, όμως οι αφγανικές υπηρεσίες πληροφοριών τις απέδωσαν στο δίκτυο Χακάνι, σύμμαχο των Ταλιμπάν, και στην πακιστανική οργάνωση ανταρτών Λάσκαρ-ε-Τάιμπα. Το Πακιστάν με τη σειρά του καταδίκασε τις επιθέσεις.

Σε ανακοίνωσή τους οι Ταλιμπάν ανέφεραν ότι επιτέθηκαν σε αστυνομικό τμήμα στο κέντρο της πόλης για λόγους «εκδίκησης» μετά τον βομβαρδισμό από την αφγανική πολεμική αεροπορία μιας μαντράσα στις αρχές Απριλίου, ο οποίος προκάλεσε σύμφωνα με τον ΟΗΕ 107 θύματα, 36 θανάτους και 71 τραυματισμούς, σε ένα μεγάλο μέρος τους παιδιών.

Το αφγανικό κράτος είχε δηλώσει πως είχε ως στόχο Ταλιμπάν που έκαναν ετοιμασίες για μελλοντικές επιθέσεις. Η επίθεση στην Κουντούζ εξυπηρέτησε την προπαγάνδα των εξεγερμένων, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας διοικητής των Ταλιμπάν.

«Οι άνθρωποι γενικά είναι πολύ οργισμένοι μετά την επίθεση σε ιερατική σχολή στην Κουντούζ και αυτό βελτίωσε την αντίληψη για τους Ταλιμπάν», εξήγησε υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Όλες οι πόρτες για την ειρήνη είναι τώρα κλειστές. Βλέπω περισσότερο πόλεμο στο μέλλον», σχολίασε.

Καμικάζι και άλλοι ένοπλοι επιτέθηκαν την Τετάρτη σε δύο αστυνομικά τμήματα της Καμπούλ. Το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την πρώτη επίθεση, που είχε στόχο ένα αστυνομικό τμήμα σε μια κυρίως σιιτική συνοικία στο δυτικό τμήμα της πόλης.

Έπειτα από μια σχετική μείωση της βίας στην Καμπούλ τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, οι εξτρεμιστές πολλαπλασίασαν τις επιθέσεις, με τις Αρχές να φοβούνται νέα επεισόδια βίας τις ερχόμενες ημέρες.

Το ISIS είχε αναλάβει την ευθύνη για τη διπλή επίθεση αυτοκτονίας στην αφγανική πρωτεύουσα που σκότωσε τουλάχιστον 25 ανθρώπους στις 30 Απριλίου, μεταξύ των οποίων ο επικεφαλής φωτογράφος του AFP Σαχ Μαρέ και άλλοι οκτώ δημοσιογράφοι.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν πρόσφατα την ανοιξιάτικη επίθεσή τους, πολλαπλασιάζοντας τις επιθέσεις εναντίον των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας, κάτι που μοιάζει με μια σιωπηλή απόρριψη της πρότασης που κατέθεσε πρόσφατα για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι.

Η επίθεση αυτή, η επονομαζόμενη αλ Χάντακ, έχει σκοπό «να συντρίψει, να σκοτώσει και να αιχμαλωτίσει τους Αμερικανούς εισβολείς και τους υποστηρικτές τους», είχαν δηλώσει οι εξεγερμένοι στα τέλη Απριλίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ