ΚΟΣΜΟΣ

Αλ Ζαουάχρι: Όχι μόνο η Ιερουσαλήμ, αλλά και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανικές πόλεις

Αλ Ζαουάχρι: Όχι μόνο η Ιερουσαλήμ, αλλά και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανικές πόλεις
Social Media Website/File Photo

Ένα μαγνητοφωνημένο μήνυμα του Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, κυκλοφόρησε την Κυριακή (13/3), μία ημέρα πριν από τα εγκαίνια της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ, στο οποίο ο ηγέτης της Αλ Κάιντα υπογραμμίζει ότι όχι μόνο η ιερή πόλη (Ιερουσαλήμ) αλλά και το Τελ Αβίβ είναι μουσουλμανική γη.

Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ οριστικοποίησαν τις προετοιμασίες για τη μεταφορά της πρεσβείας από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ με την τελετή των εγκαινίων να είναι προγραμματισμένη για σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος την 6η Δεκεμβρίου ανέτρεψε την πολιτική που εφάρμοζε η Ουάσινγκτον για δεκαετίες, αναγνωρίζοντας την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ, συμπεριέλαβε την κόρη του Ιβάνκα και τον γαμπρό του Τζάρεντ Κούσνερ--και οι δύο είναι σύμβουλοι του Λευκού Οίκου--στην αμερικανική αντιπροσωπεία στην τελετή.

Η απόφαση του Τραμπ εξόργισε τους Παλαιστίνιους, που θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία κατελήφθη από τα ισραηλινά στρατεύματα στον Πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, να γίνει η πρωτεύουσα του μελλοντικού ανεξάρτητου κράτους τους. Το τελικό καθεστώς της πόλης--όπου βρίσκονται ιεροί τόποι τριών μονοθεϊστικών θρησκειών--θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια για την επίτευξη ειρήνης μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων.

Ο Τραμπ διατείνεται ότι με την απόφασή του εφάρμοσε δεσμεύσεις που είχαν γίνει βάσει αμερικανικών νομοθετημάτων και από προκατόχους του πριν από δεκαετίες.

Στο μήνυμά του, διάρκειας τεσσάρων λεπτών και σαράντα τριών δευτερολέπτων, ο αλ Ζαουάχρι υποστηρίζει ότι όλες οι μουσουλμανικές χώρες έχουν αναγνωρίσει στην πράξη το Ισραήλ, καθώς έχουν υπογράψει τον Καταστατικό Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ο οποίος καλεί να γίνεται σεβαστή η εθνική κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών-μελών του, συμπεριλαμβανόμενου του Ισραήλ.

«Πολλές (χώρες) έχουν ακόμη αποκαταστήσει δημόσια ή μυστικά σχέσεις με το Ισραήλ κι έχουν δεχτεί το Τελ Αβίβ ή η Δυτική Ιερουσαλήμ να αποτελούν την πρωτεύουσα του Ισραήλ, παρότι πρόκειται για μουσουλμανική γη που δεν μπορεί να εκχωρηθεί στους Εβραίους», υποστηρίζει ο Ζαουάχρι στο ηχητικό μήνυμά του, που μεταφορτώθηκε σε ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση.

Όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει την αυθεντικότητα του μηνύματος αμέσως.

Τέλος σημειώνεται ότι το πιο πρόσφατο μήνυμα του αλ Ζαουάχρι είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν είχε προτρέψει τους Αιγύπτιους να ανατρέψουν την κυβέρνηση της χώρας, λίγο πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του Μαρτίου, στις οποίες ο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι επανεξελέγη, ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο, στην προεδρία για δεύτερη θητεία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ