ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Θα προσφέρουμε εγγυήσεις για την ασφάλεια της Β.Κορέας υπό έναν όρο

ΗΠΑ: Θα προσφέρουμε εγγυήσεις για την ασφάλεια της Β.Κορέας υπό έναν όρο
KCNA/via REUTERS

Έτοιμη να προσφέρει εγγυήσεις στη Βόρεια Κορέα ως προς την ασφάλειά της δηλώνει η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ωστόσο, θέτει ως όρο ότι η Πιονγκγιάνγκ θα καταστρέψει το πυρηνικό οπλοστάσιό της.

«Θα πρέπει να δώσουμε εγγυήσεις για την ασφάλειά τους, σίγουρα», αναγνώρισε ο Μάικ Πομπέο, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox. «Αυτός ο συμβιβασμός εκκρεμεί εδώ και 25 χρόνια. Κανένας πρόεδρος δεν έφερε ποτέ τις ΗΠΑ σε μια θέση με βάση την οποία η βορειοκορεατική ηγεσία να θεωρήσει ότι αυτό ήταν αληθινά εφικτό», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Όμως αυτές οι εγγυήσεις δεν θα δοθούν παρά μόνο εάν εφαρμοστεί ο όρος η Πιονγκγιάνγκ να προχωρήσει στην «πλήρη, επαληθεύσιμη και αμετάκλητη αποπυρηνικοποίησή της», επανέλαβε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.

Μέχρι τώρα η Πιονγκγιάνγκ δεν δέχθηκε ποτέ να καταβάλει αυτό το τίμημα, θεωρώντας το πυρηνικό της οπλοστάσιο το μέσο της ύστατης προσφυγής που εγγυάται την επιβίωση του καθεστώτος.

Η πολυαναμενόμενη σύνοδος κορυφής του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τη 12η Ιουνίου στη Σιγκαπούρη, θα δώσει την ευκαιρία να αποτιμηθεί το πόσο ειλικρινείς είναι οι δεσμεύσεις της Πιονγκγιάνγκ, σημείωσε ο Πομπέο, ο οποίος πάντως δήλωσε «πεπεισμένος» ότι ο Κιμ μοιράζεται τον σκοπό αυτό.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ήδη χαιρέτισε, κάνοντας λόγο περί μιας «πολύ έξυπνης χειρονομίας», την ανακοίνωση το Σάββατο από πλευράς Βόρειας Κορέας ότι θα έχει καταστραφεί ως τα τέλη του Μαΐου το πεδίο πυρηνικών δοκιμών της. Την Κυριακή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τόνισε επίσης τη σημασία αυτού του «ορόσημου-κλειδιού».

«Δεν θέλουμε να κάνουμε παραχωρήσεις για κάθε πρόοδο από πλευράς της Βόρειας Κορέας», επισήμανε πάντως εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, επιμένοντας στο ότι «μέχρι να εξασφαλίσουμε την αποπυρηνικοποίηση, οι οικονομικές κυρώσεις θα παραμείνουν» σε ισχύ.

Επ' αυτού, ο Πομπέο είπε πως θα υπάρξουν επενδύσεις αμερικανικών ομίλων στη Βόρεια Κορέα εάν η Πιονγκγιάνγκ απεμπολήσει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Έκανε λόγο για επενδύσεις «του ιδιωτικού τομέα, όχι του αμερικανού φορολογούμενου», για να «οικοδομηθεί το δίκτυο ηλεκτροδότησης» και να ανεγερθούν «υποδομές» τις οποίες «οι βορειοκορεάτες έχουν ανάγκη», ενώ διαβεβαίωσε επίσης ότι ο αμερικανικός αγροδιατροφικός τομέας θα εξάγει προϊόντα όπως βοδινό κρέας ώστε οι πολίτες της χώρας αυτής «να μπορούν να τρώνε βοδινό και να έχουν υγιείς ζωές».

Για τον Πομπέο, «απομένει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει», και «έχουμε ολάνοιχτα τα μάτια μας όσον αφορά τους κινδύνους», αλλά «έχουμε τη διακαή ελπίδα ότι ο πρόεδρος Κιμ θα θελήσει να κάνει αυτή τη στρατηγική αλλαγή» στάσης.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας Τζον Μπόλτον, από την πλευρά του, προειδοποίησε ότι η αποπυρηνικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν «αρχίσουν να γίνονται αισθητά τα οφέλη» της κίνησης αυτής.

Η αποπυρηνικοποίηση σημαίνει «την καταστροφή των πυρηνικών όπλων, την αποσυναρμολόγησή τους, τη μεταφορά τους στο Όουκ Ριτζ (σ.σ. το αμερικανικό κέντρο πυρηνικής έρευνας στο Τενεσί), την καταστροφή του εργοστασίου παραγωγής ουρανίου», ανέφερε ο Μπόλτον στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC.

«Η Βόρεια Κορέα έχει ένα πολύ ευρύ (εξοπλιστικό) πρόγραμμα. Αυτό δεν θα είναι εύκολο να γίνει», αναγνώρισε ο Μπόλτον. «Θα πρέπει να αποκαλυφθούν όλες οι τοποθεσίες, να ανοίξουν για επιθεωρήσεις. Η αποσυναρμολόγηση των πυρηνικών όπλων, νομίζω, θα γίνει από τις ΗΠΑ, ίσως με τη βοήθεια και άλλων» χωρών, πρόσθεσε.

Επαναλαμβάνοντας τη γραμμή του Τραμπ, ο οποίος διεμήνυσε ότι δεν θα διστάσει να αποχωρήσει από τη σύνοδο αν δεν υπάρξει πρόοδος, ο Τζον Μπόλτον διαβεβαίωσε ότι δεν νομίζει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ «βλέπει αστεράκια», αλλά αυτό που θα θελήσει να δει τη 12η Ιουνίου είναι «αν η δέσμευση του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι αληθινή».

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου διευκρίνισε ότι οι ΗΠΑ δεν θα περιοριστούν να βάλουν στο τραπέζι μόνο τα προγράμματα της Βόρειας Κορέας για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων και βαλλιστικών πυραύλων, αλλά θα συζητήσουν επίσης για τα προγράμματα της Πιονγκγιάνγκ για την ανάπτυξη χημικών και βιολογικών όπλων.

«Αυτό που θέλουμε να δούμε από μέρους του Κιμ Γιονγκ Ουν είναι εάν εκείνος, καθώς και ολόκληρο το βορειοκορεατικό καθεστώς, πήρε τη στρατηγική απόφαση ότι είναι καλύτερα (η Βόρεια Κορέα) να απαλλαγεί από τα όπλα μαζικής καταστροφής» που διαθέτει, είπε ο Μπόλτον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ