ΚΟΣΜΟΣ

«Συνεργάτες του Κρεμλίνου» Ελλάδα - Κύπρος σύμφωνα με έρευνα

«Συνεργάτες του Κρεμλίνου» Ελλάδα - Κύπρος σύμφωνα με έρευνα
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Την επιρροή της Ρωσίας σε Ελλάδα και Κύπρο καταδεικνύει έρευνα της δεξαμενής σκέψης «European Values» αναφορικά με την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Σε αυτή καταγράφονται τα μέτρα που έλαβαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να αποτρέψουν τη δημοσίευση ψευδών ειδήσεων προερχόμενων από τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Ειδικότερα, οι χώρες χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: «Μέτωπο κατά της ρωσικής παραπληροφόρησης», «Σε εγρήγορση πιθανής ρωσικής παρέμβασης», «Επιφυλακτικοί για τα μέτρα», «Άρνηση της απειλής των ρωσικών fake news» λαό «Συνεργάτες του Κρεμλίνου». Στην τελευταία λοιπόν κατηγορία βρίσκονται μόνο η Ελλάδα και η Κύπρος, αναφέρει σε δημοσίευμα του ο «Πολίτης».

Οι ερευνητές σημείωσαν πως η Ισπανία ήταν η χώρα που προέβη στις περισσότερες αλλαγές, συνταγματικές και νομικές, προκειμένου να προστατευθεί από τα fake news. Τον περασμένο Σεπτέμβρη πραγματοποιήθηκε στην Καταλονία δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής, με τις αρχές της Ισπανίας να διαπιστώνουν οργανωμένη εκστρατεία παραπληροφόρησης από τη Ρωσία, με στόχο την ανεξαρτησία.

Σύμφωνα με την έρευνα, πρωτεργάτες στην αντιμετώπιση των fake news, είναι η Βρετανία, η Σουηδία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία. Την ίδια στιγμή Ισπανία, Γαλλία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία και Φινλανδία, κάνουν σημαντικά βήματα για αντιμετώπιση των ψευδών ειδήσεων.

el pais

Πηγή: El Pais

Σημειώνεται πως τo «European Values» είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, ο οποίος κάθε χρόνο καταγράφει τις αντιδράσεις των 28 χωρών μελών της ΕΕ, έναντι των ρωσικών εκστρατειών παραπληροφόρησης.

Την περασμένη εβδομάδα το NATO αναγνώρισε τις προσπάθειες που καταβάλλει το «European Values», αναφέροντας ότι σήμερα η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη απειλή για τη Δύση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ