ΚΟΣΜΟΣ

Το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ απέλασε τον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ
REUTERS/Henry Nicholls/File - REUTERS/Amir Cohen/Pool

«Φουντώνει» η κόντρα μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ, με το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών να καλεί στον Τούρκο πρόξενο στην Ιερουσαλήμ και να του ζητά να επιστρέψει στη χώρα του.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, ζητήθηκε από τον πρόξενο να επιστρέψει στην Τουρκία «για διαβουλεύσεις».

Νωρίτερα την Τρίτη, η Τουρκία απέλασε τον Ισραηλινό πρέσβη στην Άγκυρα.

Η Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις σε ΗΠΑ και Ισραήλ

Όπως έγινε γνωστό την Τρίτη, Τουρκία ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τους πρέσβεις της σε ΗΠΑ και Ισραήλ, έπειτα από τις συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινού στρατού και Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που είχαν αποτέλεσμα τουλάχιστον 55 Παλαιστίνιους νεκρούς, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκατηγόρησε το Ισραήλ για «κρατική τρομοκρατία» και χαρακτήρισε τις ενέργειές του ενάντια στους Παλαιστινίους «γενοκτονία».

«Η Τουρκία θα αντιδράσει σε αυτό αυστηρά. Ανακαλούμε τους πρέσβεις μας από την Ουάσιγκτον και το Τελ Αβίβ για διαβουλεύσεις...Επίσης προτείνουμε την σύγκληση μιας έκτακτης σύγκλησης του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Θα διεξάγουμε συνομιλίες με πολλούς ηγέτες και κηρύσσουμε τριήμερο πένθος από αύριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος σε ομιλία του σε Τούρκους φοιτητές στο Λονδίνο που μεταδόθηκε στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Καταδικάζω αυτή την ανθρωπιστική καταστροφή, αυτή τη γενοκτονία, από όπου και αν προέρχεται από το Ισραήλ ή την Αμερική», είπε ο Ερντογάν.

Λίγο νωρίτερα ο εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ δήλωσε ότι η Άγκυρα ζήτησε επείγουσα σύγκληση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνδιάσκεψης αυτή την εβδομάδα, έπειτα από θάνατο δεκάδων Παλαιστινίων από τις ισραηλινές δυνάμεις στη Λωρίδα της Γάζας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ