ΚΟΣΜΟΣ

Αποκαλύφθηκαν δύο «κρυφές» σελίδες στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ

Αποκαλύφθηκαν δύο «κρυφές» σελίδες στο ημερολόγιο της Άννα Φρανκ
EPA/ADE JOHNSON/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας ερευνητές κατάφεραν να αποκαλύψουν δύο νέες σελίδες από το ημερολόγιο της Άννα Φρανκ, οι οποίες κρύβονταν κάτω από ένα χάρτινο κάλυμμα. Στις νέες αυτές σελίδες αναγράφονται πονηρά ανέκδοτα και εξηγήσεις περί της σεξουαλικής πράξης, της αντισύλληψης αλλά και της πορνείας.

«Όποιος διαβάσει τα αποσπάσματα που ανακαλύφθηκαν τώρα δεν θα μπορεί να συγκρατήσει το χαμόγελό του», ανέφερε ο Φρανκ βαν Βρι, διευθυντής του Ολλανδικού Ινστιτούτου Ερευνών για τον Πόλεμο, το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία. «Τα πονηρά ανέκδοτα είναι τυπικά για παιδιά της ηλικίας της. Ξεκαθαρίζουν πως η Άννα ήταν πάνω απ’ όλα ένα καθημερινό κορίτσι».

Στις 28 Σεπτεμβρίου του 1942 η 13χρονη Άννα έγραψε δύο σελίδες, περίπου τρεις μήνες αφότου η οικογένειά της και ακόμη μία εβραϊκή οικογένεια ξεκίνησαν να κρύβονται σε μία μυστική τοποθεσία πίσω από ένα σπίτι στο Άμστερνταμ.

Αργότερα, τα κάλυψε με καφέ χαρτί και το περιεχόμενό τους παράμεινε μυστικό για δεκαετίες.

Όπως αναφέρει ο Guardian, οι εν λόγω σελίδες περιέχουν τέσσερα αστεία περί σεξ, που η ίδια η Άννα χαρακτήρισε «πονηρά», και αποσπάσματα με εξηγήσεις για τη σεξουαλική ανάπτυξη της γυναίκας, τη σεξουαλική επαφή, την αντισύλληψη και την πορνεία.

«(Οι νέες πληροφορίες) μας φέρνουν πιο κοντά στο κορίτσι και τη συγγραφέα Άννα Φρανκ», ανέφερε ο Ρόναλντ Λέοπολντ, διευθυντής του μουσείου Άννα Φρανκ.

Οι ειδικοί σημειώνουν πως οι νέες σελίδες, όταν μελετώνται μαζί με το υπόλοιπο ημερολόγιο, αποκαλύπτουν περισσότερα για την ωρίμανση της Άννα ως συγγραφέα, παρά για το ενδιαφέρον της για το σεξ.

Η Άννα «δημιούργησε μία φανταστική κατάσταση που τη διευκόλυνε να μιλήσει για τα ευαίσθητα θέματα για τα οποία γράφει», γνωστοποίησε ο Λέοπολντ και σημείωσε πως στο ημερολόγιό της για παράδειγμα, γράφει σε έναν φανταστικό φίλο, ονόματι Κίτι.

Οι ερευνητές φωτογράφησαν τις σελίδες από το ημερολόγιο, τις εξέτασαν με ειδικό φωτισμό και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν ειδικό λογισμικό για να αποκρυπτογραφήσουν τις λέξεις.

Στα αποσπάσματα σχετικά με το σεξ, η Άννα περιγράφει πώς η έμμηνος ρήση μίας γυναίκας, που έρχεται γύρω στα 14, «είναι ένα δείγμα πως είναι ώριμη να έχει σχέσεις με έναν άντρα, αλλά, φυσικά, δεν το κάνεις αυτό πριν παντρευτείς». Αναφορικά με την πορνεία γράφει: «Όλοι οι άντρες, αν είναι φυσικολογικοί, πάνε με γυναίκες, οι γυναίκες αρέσκονται να τους προσεγγίζουν στο δρόμο και ύστερα φεύγουν μαζί. Στο Παρίσι έχουν μεγάλα σπίτια γι’αυτό. Ο μπαμπάς έχει πάει εκεί».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ