ΚΟΣΜΟΣ

Ghassan Abu-Sitta, ο γιατρός που κλείνει πληγές στην αιματοβαμμένη Γάζα

Ghassan Abu-Sitta, ο γιατρός που κλείνει πληγές στην αιματοβαμμένη Γάζα
REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa

Ο Δρ. Ghassan Abu-Sitta βλέπει με προσοχή μία ακτινογραφία. «Όχι πολύ καλά», παρατηρεί αναστενάζοντας. «Βλέπεις αυτά τα κομμάτια», λέει δείχνοντας στο ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου της Γάζας την ακτινογραφία.

Σκύβει για να εξετάσει τους επιδέσμους του ασθενή του και του ξεφεύγει ακόμη ένας αναστεναγμός. Η μόλυνση είναι αναπόφευκτη σε αυτούς τους τραυματισμούς, σημειώνει, περιγράφοντας τις επιπτώσεις που έχουν οι τραυματισμοί από σφαίρες Ισραηλινών ελεύθερων σκοπευτών.

Ο 18χρονος Maddah είναι μόνο ένας από τους ασθενείς που ο χειρουργός Abu-Sitta έχει περιθάλψει από την έναρξη των διαδηλώσεων των Παλαιστινίων. Οι συγκρούσεις ανάμεσα στα ισραηλινά στρατεύματα και τους διαδηλωτές έγιναν ακόμη σφοδρότερες μετά την μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ.

Ο Maddah στριφογυρίζει στο κρεβάτι του, βλέπει ανήσυχος τον γιατρό, δεν καταλαβαίνει τι του λέει. Ο 18χρονος τραυματίστηκε από σφαίρα στις διαδηλώσεις στις 30 Μαρτίου. Το πόδι του είναι δεμένο με γάζες, ο Abu-Sitta το σηκώνει και ο νεαρός πετάγεται από τον πόνο.

Ο Abu-Sitta πρωτοπήγε στη Γάζα όντας φοιτητής ιατρικής, κατά τη διάρκεια της πρώτης Παλαιστινιακής Ιντιφάντας (εξέγερσης ενάντια στην κατοχή της Δυτικής Όχθης και της Γάζας) τη δεκαετία του 1980. Επέστρεψε για να περιθάλψει τραυματίες και κατά τη διάρκεια της Δεύτερης Ιντιφάντας τη διετία 2008-2009, στον πόλεμο του 2012 και αυτόν του 2014. Το καθήκον του τον έφερε και πάλι στη Γάζα φέτος.

180517100618 3 gaza doctor exlarge 169

O Ghassan Abu-Sitta/Πηγή: CNNi

Είναι διευθυντής του Παλαιστινιακού Τμήματος Πλαστικής και Επανορθωτικής Χειρουργικής στο Αμερικάνικο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βηρυτού, όπου, όπως σημειώνεται στο CNNi, περνάει το 40% του χρόνου του φροντίζοντας τις πληγές τραυματιών από τη Συρία, την Υεμένη και τη Λιβύη.

«Δυστυχώς», λέει «πρέπει να αποδεχθούμε πως τα τραύματα πολέμου είναι τώρα μία ενδημική ασθένεια στην περιοχή».

Είναι οι καταπιεσμένοι που διαδηλώνουν

Στις διαδηλώσεις της προηγούμενης εβδομάδας στη Λωρίδα της Γάζας έχασαν τη ζωή τους περίπου 60 άτομα. Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατήγγειλαν πως πίσω από τις εξεγέρσεις βρίσκεται η Χαμάς, μία οργάνωση που έχει χαρακτηρίσει τρομοκρατική.

Ερωτώμενος από το CNNi επί του θέματος ο γιατρός έρχεται σε δύσκολη θέση. Σηκώνει τους ώμους και εξηγεί πως η απόγνωση και η απελπισία είναι αυτά που πυροδοτούν τις διαμαρτυρίες, ανεξάρτητα από το ποιος οργανώνει τις διαδηλώσεις.

«Έχω υπάρξει εδώ αρκετό καιρό για να διακρίνω ποιοι είναι οι καταπιεσμένοι και αυτοί (που διαδήλωναν) ήταν καταπιεσμένοι», δήλωσε. «Αυτοί ήταν οι άνθρωποι που ήταν φτωχοί πριν από την πολιορκία και πλέον έχουν φτάσει στα όρια της ένδειας».

Ξεκινάει το Ραμαζάνι, αλλά οι διαδηλώσεις συνεχίζονται

Μετά τις τελευταίες αιματηρές συγκρούσεις, οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας ξεκινούν να προετοιμάζονται για το Ραμαζάνι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Παλαιστίνης, περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά από τον Μάρτιο και χιλιάδες έχουν τραυματιστεί, ενώ τα τραύματα κάποιων από αυτούς δεν θα επουλωθούν ποτέ. Αλλά η ζωή πρέπει να συνεχιστεί, τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο, οι οικογένειες πρέπει να τραφούν.

Στην κεντρική αγορά της Γάζας γίνονται συζητήσεις σχετικά με τα τελευταία γεγονότα ή για την πολιτική κατάσταση. Οι καταναλωτές ψάχνουν προϊόντα με χαμηλές τιμές για να ικανοποιήσουν τις καθημερινές τους ανάγκες. Αν οι Ισραηλινοί θεώρησαν πως η αιματοχυσία των περασμένων ημερών αποτέλεσε μία νίκη σε επίπεδο δημοσίων σχέσεων για τους Παλαιστινίους, η κατάσταση στην αγορά δεν αποπνέει σίγουρα κάτι τέτοιο.

Η Salma, μία μαυροντυμένη ηλικιωμένη γυναίκα, λέει πως σήμερα η Γάζα είναι πιο απομονωμένη από ποτέ, παραγκωνισμένη από τις Ηνωμένες Πολιτείες και εγκαταλελειμμένη από τους παραδοσιακούς συμμάχους της στον αραβικό κόσμο.

«Είναι σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ για το μέρος που λέγεται Γάζα», λέει με παράπονο. «Καταδικάζουν τα γεγονότα, αλλά δεν βγαίνει τίποτα απ’ αυτό».

Το απόγευμα της Πέμπτης τα μεγάφωνα του τεμένους κοντά στην πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη στη Γάζα απηύθυναν κάλεσμα στον κόσμο για μαζική συμμετοχή στις διαδηλώσεις ακόμη μίας Παρασκευής. Λεπτά αργότερα η ίδια ανακοίνωση ακουγόταν από τα μεγάφωνα αυτοκινήτου που έκανε βόλτες στην πόλη.

Ο Abu-Sitta και οι συνάδελφοί του ετοιμάζονται για ακόμη μία δύσκολη μέρα στη δουλειά.

He's treated thousands. The surgeon who keeps returning to Gaza, by Ben Wedeman, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ