ΚΟΣΜΟΣ

Der Spiegel: Ο Βέμπερ ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Der Spiegel: Ο Βέμπερ ενδιαφέρεται για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
REUTERS/Vincent Kessler

Υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φιλοδοξεί να είναι ο σημερινός επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ευρωβουλευτής των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) Μάνφρεντ Βέμπερ, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό «Der Spiegel».

Σύμφωνα με το περιοδικό, έναν χρόνο πριν από τις επόμενες εκλογές, παραμένει ανοιχτό το ποιος θα είναι υποψήφιος να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, σε ένα από τα πιο ισχυρά πόστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα πάντως με το Spiegel, ο αρχηγός της CSU και ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ είναι ανοιχτά αντίθετος σε ενδεχόμενη υποψηφιότητα του κ. Βέμπερ. Οι δύο άνδρες, αναφέρεται στο δημοσίευμα, συναντήθηκαν πριν από λίγες μέρες στο Βερολίνο.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα σχεδιάζει να αποφασίσει για τον υποψήφιό του στην Σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί το φθινόπωρο στο Ελσίνκι. Ένα από τα ονόματα που συζητούνται στους κύκλους του κόμματος είναι και αυτό του Μισέλ Μπαρνιέ, πρώην υπουργού Εξωτερικών της Γαλλίας και σημερινού διαπραγματευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την έξοδο της Βρετανίας. Ο κ. Βέμπερ, σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, θεωρείται φιλελεύθερος χριστιανοκοινωνιστής και είναι συμπαθής στο εσωτερικό, «κάτι που θεωρείται σπάνιο για ευρωβουλευτή της CSU».

Ο ίδιος πάντως, σε συνομιλία του με το Spiegel, δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε το ενδιαφέρον του για την υποψηφιότητα. «Το ζήτημα δεν τίθεται τώρα», περιορίστηκε να δηλώσει, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες του περιοδικού, πρόσφατα δήλωσε ότι «η CSU δεν θα ξαναβρεί σύντομα την ευκαιρία να τοποθετήσει Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ