Πέθανε ο επιφανής Αμερικανός ιστορικός Μπέρναρντ Λιούις
Απεβίωσε σε ηλικία 101 ετών ο Αμερικανός ιστορικός Μπέρναρντ Λιούις, τα βιβλία του οποίου επηρέασαν γενιές ειδικών στο Ισλάμ και είχε βρεθεί επίσης στο επίκεντρο έντονων αντιπαραθέσεων.
Η είδηση του θανάτου του μεταδίδεται από την Washington Post.
Γεννημένος στο Λονδίνο, ο Μπέρναρντ Λιούις δίδαξε επί σειρά ετών στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον, στο Νιου Τζέρσεϊ, ήταν σαφώς φιλο-ισραηλινός και επρόσκειτο στους Αμερικανούς νεοσυντηρητικούς.
«Για ορισμένους, είμαι μια μεγάλη ιδιοφυΐα. Για άλλους, είμαι η ενσάρκωση του διαβόλου», είχε πει σε συνέντευξη που παραχώρησε το 2012 στην Chronicle of Higher Education.
Ιδιαίτερα είχε αμφισβητήσει το γεγονός της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους το 1915, προσφέροντας στην Τουρκία την επιστημονική υποστήριξή του λέγοντας πως η θέση περί γενοκτονίας είναι «η αρμενική εκδοχή» της Ιστορίας.
Μεταξύ των πολυάριθμων έργων του, ορισμένα από τα οποία έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά, είναι «Οι Άραβες στην Ιστορία», «Το Ισλάμ σε κρίση», «Ισλάμ και κοσμικότητα», «Η πολιτική γλώσσα του Ισλάμ».
Το «δέντρο της Σελήνης»: Μια αυξανόμενη σύνδεση μεταξύ του διαστήματος και της Γης
17:26
Συναγερμός για φωτιά σε δάσος στο Νεοχώρι Πηλίου - Κινητοποιήθηκαν εναέρια μέσα
17:16
Κάθειρξη δέκα ετών σε 56χρονο που βίαζε την κόρη του στη Ρόδο και απέκτησε παιδί μαζί της
17:14
Περισσότεροι από 44.600 έλεγχοι από την Τροχαία Αττικής – Συνελήφθησαν 24 οδηγοί (pics&vid)
17:06