«Τεχνοκρατική και όχι πολιτική η νέα κυβέρνηση του Πούτιν» γράφει ρωσική εφημερίδα
Η σύνθεση της νέας ρωσικής κυβέρνησης, την οποία ενέκρινε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, είναι το κύριο θέμα του σημερινού ρωσικού Τύπου. Η εφημερίδα Vedomosti, αναλύοντας τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης, διαπιστώνει πως, παρότι όλες οι βασικές δυνάμεις επιρροής εκπροσωπούνται στη νέα κυβέρνηση, δύσκολα μπορεί κανείς να πει πως η νέα κυβέρνηση είναι κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης άλλαξε σε σημαντικό βαθμό καθώς οι πέντε από τους 10 αντιπροέδρους της και οι εννέα από τους 22 υπουργούς της δεν μετείχαν προηγουμένως σ' αυτή.
Ωστόσο οι αλλαγές στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης δεν είναι τόσο πολιτικού χαρακτήρα, όσο λειτουργικού, γράφει η εφημερίδα επικαλούμενη τις απόψεις των πολιτικών αναλυτών
Η νέα κυβέρνηση δεν είναι πολιτική, αλλά τεχνοκρατική, δηλώνει ο πολιτειολόγος Αντρέι Καλιάντιν. «Έχει στόχο, έχει στρατηγική με την μορφή του προεδρικού διατάγματος του Μαΐου (το οποίο προσδιορίζει τις κατευθύνσεις της νέας κυβέρνησης-σ.σ.). Οι νέοι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης δεν πρέπει να εμφανίζονται ως δημόσια ηγετικά πρόσωπα, αλλά να είναι κάλοι μάνατζερ που γνωρίζουν πως πρέπει να λειτουργήσουν στον τομέα της κρατικής διοίκησης και πως πρέπει να γίνονται κατανοητοί από τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο».
Οι υπουργοί που παρέμειναν, όπως ο Ντενίς Μαντούροφ (υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου), ο Αλεξάντρ Νόβακ (υπουργός Ενέργειας) και ο Μαξίμ Ορέσκιν (υπουργός Οικονομίας), αλλά και ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ, που προήχθη σε θέση αντιπροέδρου της ρωσικής κυβέρνησης, είναι υπουργοί οι οποίοι λειτουργούσαν διαρκώς σε άμεση επαφή με τον Πούτιν και είναι αυτοί που αποφασίζουν για τους στρατηγικούς στόχους, επισημαίνει ο πολιτειολόγος Γιεβγκένι Μίντσενκο.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης της Ρωσίας
Στην πραγματικότητα όλοι οι αντιπρόεδροι της νέας κυβέρνησης βρίσκονται σε άμεση επαφή με τον Ρώσο πρόεδρο, επισημαίνει ο διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικο-Οικονομικών και Πολιτικών Μελετών Ντμίτρι Μπαντόφσκι. «Αυτό σημαίνει, - όπως δηλώνει ο Μπαντόφσκι - ότι ο Πούτιν θα εκσυγχρονίσει επαρκώς και ουσιαστικά το έργο της κυβέρνησης, όπως και ότι θα την ελέγχει ως προς τις βασικές της κατευθύνσεις».
Η νέα κυβέρνηση - λέει - πρέπει να πραγματοποιήσει αρκετές μεταρρυθμίσεις, στον συνταξιοδοτικό και τον φορολογικό τομέα, όπως και τον τομέα της συγχρηματοδότησης του τομέα της Υγείας. «Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο η περαιτέρω προοπτική της κυβέρνησης θα καθορίζεται από το πώς θα προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις αυτές, και επίσης από το πώς θα διαμορφωθεί το πολιτικό πεδίο μετά το εκλογικό αποτέλεσμα στις βουλευτικές εκλογές για την Κρατική Δούμα το 2021, το οποίο και θα σημάνει την προετοιμασία για το 2024 (δηλαδή τις επόμενες προεδρικές εκλογές-σ.σ)».
Σε άλλο της άρθρο η εφημερίδα Vedomosti επισημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση αποτελείται από παίκτες, που έχουν επιλεγεί για να επιλύσουν συγκεκριμένα ζητήματα και όχι για να υλοποιήσουν ενιαία πολιτική γραμμή
Ο πολιτειολόγος Αμπάς Γκαλιάμοφ, τον οποίον επικαλείται η εφημερίδα RBK, επισημαίνει τέλος ότι η κύρια έκπληξη σε σχέση με τους διορισμούς των μελών της νέας κυβέρνησης υπήρξε η «γενική αίσθηση» ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχουν πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να συνεισφέρουν μια ιδέα που να αποτελέσει «τομή».