ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποιητικό μήνυμα Πενς προς την Βόρεια Κορέα

Προειδοποιητικό μήνυμα Πενς προς την Βόρεια Κορέα
REUTERS/LEAH MILLIS

Προειδοποίηση προς τη Βόρεια Κορέα, ότι μπορεί να καταλήξει όπως η Λιβύη αν δεν καταφέρει να έρθει σε συμφωνία με την Ουάσιγκτον σε ό,τι αφορά το πυρηνικό της πρόγραμμα, απηύθυνε ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς .

«Υπήρξε αναφορά στο μοντέλο της Λιβύης την προηγούμενη βδομάδα,» είπε ο Πενς την Δευτέρα, «και, όπως γνωρίζετε, και όπως ο πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει, [η Βόρεια Κορέα] θα καταλήξει σαν την Λιβύη μόνο εάν ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν κατοχυρώσει την συμφωνία.»

Σε συνέντευξη του στο Fox News ο Πενς αρνήθηκε ότι το σχόλιο αυτό προοριζόταν ως απειλή, ξεκαθαρίζοντας ότι ο σκοπός του ήταν απλώς να παρουσιάσει τα γεγονότα.

Τα σχόλια του Πενς έρχονται σε συνέχεια του πανικού που δημιούργησαν στη Βόρεια Κορέα δηλώσεις του συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Τζον Μπόλτον. Στα σχόλιά του ο Μπόλτον είχε αναφέρει ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ θεωρεί το μοντέλο της Λιβύης ως πιθανό πρότυπο για την αποπυρηνικοποίηση της Βορείας Κορέας.

Η Λιβύη είχε βρεθεί στις αρχές του 2000 σε παρόμοια θέση με αυτήν στην οποία βρίσκεται τώρα η Βόρεια Κορέα. Ο τότε ηγέτης της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι είχε συμφωνήσει σε πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης με τις ΗΠΑ το 2003, με αντάλλαγμα την ελάφρυνση κυρώσεων έναντι της χώρας του. Το 2011, μέσα σε λιγότερο μία δεκαετία από την αποπυρηνικοποίηση ο Καντάφι ανατράπηκε και δολοφονήθηκε από δυνάμεις στηριζόμενες από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει αιτιολογήσει επανειλημμένως τον δισταγμό του να συμφωνήσει σε πρόγραμμα αποπυρηνικοποίησης λόγω της πολιτικής των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις πολιτικού ηγέτη της Βορείου Κορέας στα μέσα της χώρας του, οι δηλώσεις της Αμερικάνικης κυβέρνησης προδίδουν την πρόθεση των ΗΠΑ να υποβάλλουν στη Βόρειο Κορέα την τύχη που υπέστησαν κράτη όπως η Λιβύη και το Ιράκ, τα οποία κατέρρευσαν αφού υπέκυψαν στις απαιτήσεις μεγάλων δυνάμεων.

Ο Λευκός Οίκος αρχικά επιχείρησε να μετριάσει τα σχόλια του Μπόλτον, λέγοντας ότι δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο μοντέλο αποπυρηνικοποίησης και ότι κάθε περίπτωση φέρει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Η εκπρόσωπος τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς εξέφρασε την προηγούμενη βδομάδα την αμέριστη εμπιστοσύνη της στις διαπραγματευτικές ικανότητες του Προέδρου Τραμπ.

Η πολυαναμενόμενη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν έχει κανονιστεί να λάβει τόπο στην Σιγκαπούρη τον Ιούνιο, όμως τις τελευταίες βδομάδες η Βόρειος Κορέα απειλεί να ακυρώσει την συνάντηση αν οι ΗΠΑ επιμείνουν να την «στριμώξουν σε μια γωνία» σχετικά με το θέμα της αποπυρηνικοποίησης.

Στις δηλώσεις του την Δευτέρα ο Πενς τόνισε ότι υπό την Προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, οι ΗΠΑ δεν θα δεχτούν να έχει η Βόρειος Κορέα πυρηνικά όπλα ή πυραύλους που έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιηθούν έναντι των ΗΠΑ ή των συμμάχων τους.

Παρόλα αυτά, ο Πενς εξέφρασε θετικά συναισθήματα σχετικά με την επικείμενη συνάντηση στη Σιγκαπούρη, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ ελπίζουν σε μία «ειρηνική λύση» και τονίζοντας ότι, παρότι δεν θα υποχωρήσουν το θέμα της αποπυρηνικοποίησης, θα συνεχίσουν να προσπαθούν να πραγματοποιηθεί η συνάντηση όπως έχει προγραμματιστεί.

Σήμερα αναμένεται και η κρίσιμη συνάντηση στην Ουάσιγκτον μεταξύ του Προέδρου Τραμπ και του Πρόεδρο της Νοτίου Κορέας Μουν Τζε-Ιν, ο οποίος θεωρείται από ειδικούς ως ο αρχιτέκτονας της συνάντησης μεταξύ Τραμπ και Κιμ Γιονγκ Ουν. Σύμφωνα με αναλύσεις επί του θέματος, ο Μουν είναι μεγάλος υποστηρικτής των διπλωματικών διαδικασιών λόγω της ανησυχίας που προξενεί στην Νότιο Κορέα το ενδεχόμενο πολέμου στην χερσόνησο.

Σημαντικό σημείο στην εξέλιξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Βορείου Κορέας θα αποτελέσει η επικείμενη απενεργοποίηση των πεδίων πυρηνικών δοκιμών που αναμένεται να συμβεί αυτή την εβδομάδα. Εάν η κυβέρνηση της Βορείου Κορέας αποφασίσει να ακυρώσει την απενεργοποίηση αυτή, κάτι τέτοιο θα μπορούσε να προξενήσει πρόβλημα για το μέλλον των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Μέχρι στιγμής η Βόρειος Κορέα δεν έχει εκφράσει την διάθεση να ακυρώσει την προγραμματισμένη απενεργοποίηση στην οποία αναμένεται να παρευρεθούν δημοσιογράφοι από πληθώρα διεθνών μέσων ενημέρωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ