ΚΟΣΜΟΣ

Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία stealth για όλα τα μαχητικά της

Η Κίνα αναπτύσσει τεχνολογία stealth για όλα τα μαχητικά της
REUTERS/HANDOUT

Η Κίνα αποκάλυψε για πρώτη φορά την Τρίτη την χρήση τεχνολογίας stealth στα αεροσκάφη της μέσω WeChat.

 

Το κινέζικο περιοδικό Ordnance Industry Science Technology, που επικεντρώνεται σε βιομηχανίες και τεχνολογίες εθνικής ασφάλειας, γνωστοποίησε μέσω του επίσημού του λογαριασμού στο WeChat ότι η Εταιρεία Αεροσκαφών Σενγιάνγκ κατάφερε να κάνει ένα επιτυχημένο τεστ RCS (Radar Cross-Section).

To τεστ αυτό εξετάζει την δυνατότητα εντοπισμού ενός αεροσκάφους μετρώντας την ικανότητα του στόχου να αναμεταδίδει σήματα προς το ραντάρ. Όσο μεγαλύτερο σκορ σημειώσει το αεροσκάφος, τόσο πιο εύκολο είναι να ανιχνευτεί από ραντάρ.

Η δημοσίευση υπογραμμίζει ότι η Κίνα χρησιμοποίησε τεχνολογία stealth στην δημιουργία πέμπτης γενιάς μαχητικών J-20 καθώς και η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής θα μπορούσε να εφαρμοστεί και σε παλαιότερα μαχητικά τέταρτης γενιάς όπως τα J-11 και τα J-16, επιτρέποντας τους να μειώσουν το σκορ που σημειώνουν στο τεστ RCS.

Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή της Κίνας ότι χρησιμοποιεί τεχνολογία RCS για μαχητές stealth.

Το άρθρο στους Global Times υποστηρίζει πως: «Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι το άρθρο [που δημοσιεύτηκε] αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες της Κίνας στο θέμα των τεχνολογιών stealth έχει σημειώσει τεράστια βελτίωση,» ενώ προσθέτει ότι πολλαπλά ινστιτούτα που ασχολούνται με στρατιωτικές τεχνολογίες μπορούν να τις εφαρμόσουν και σε πιο εξελιγμένα όπλα όπως πλοία και τανκς.

Μέχρι στιγμής, οι μόνες άλλες χώρες που έχουν επιβεβαιώσει την δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία stealth είναι οι ΗΠΑ, η Ρωσία και μερικές χώρες της ΕΕ. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας αυτής επιτρέπει στην Κίνα να συναγωνιστεί έναντι των χωρώ αυτών στο θέμα τις ανίχνευσης πολεμικών αεροσκαφών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ