ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει ο Κόντε

Ιταλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αναμένεται να λάβει ο Κόντε
EPA

Ο καθηγητής Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα. Ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον Κόντε στο Κυρηνάλιο στις 5:30 το απόγευμα ώρα Ιταλίας, παρά το θέμα που προέκυψε χθες, με ιταλικές και ξένες εφημερίδες που αναφέρονταν σε ανακρίβειες του βιογραφικού του σχετικά με τις μεταπτυχιακές του σπουδές.

Σύμφωνα με όσα διαρρέουν, ο Ματαρέλα συνομίλησε σήμερα το πρωί με τους αρχηγούς των Πέντε Αστέρων και της Λέγκα Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, οι οποίοι φέρονται να του επανέλαβαν ότι ο Κόντε συνεχίζει να είναι ο υποψήφιός τους για την πρωθυπουργία. Έπειτα από λίγο, ο Ιταλός πρόεδρος κάλεσε τον καθηγητή της Νομικής από την Κάτω Ιταλία για πιθανή ανάθεση εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

«Ξεκινά η τρίτη ιταλική αβασίλευτη Δημοκρατία, το είχα υποσχεθεί. Άντεξε όλη η δομή που δημιουργήσαμε», έγραψε ο Λουίτζι Ντι Μάιο, προσθέτοντας ότι ο Κόντε «θα είναι ο πρωθυπουργός με πιο έντονο πολιτικό χαρακτήρα από κάθε προκάτοχό του» και ότι για τους υπουργούς της κυβέρνησης «οι αποφάσεις θα ληφθούν στην συνέχεια». Και από την Λέγκα επιβεβαιώνεται ότι το κόμμα είναι έτοιμο για την επισημοποίηση της νέας αυτής κυβερνητικής συμμαχίας.

Όπως προβλέπεται από το πρωτόκολλο, ο Τζουζέπε Κόντε αναμένεται να δεχθεί την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης με επιφύλαξη και να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο τις επόμενες ημέρες για να παρουσιάσει τη λίστα των προτεινόμενων υπουργών του στον πρόεδρο και να δεχθεί επίσημα την εντολή του Ματαρέλα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ