ΚΟΣΜΟΣ

Σε διαθεσιμότητα 14 ιερείς στη Χιλή για «ακατάλληλη συμπεριφορά»

Σε διαθεσιμότητα 14 ιερείς στη Χιλή για «ακατάλληλη συμπεριφορά»
REUTERS/Max Rossi

Οι αρχές της Καθολικής Εκκλησίας στην πόλη Ρανκάγουα της Χιλής έθεσαν σε διαθεσιμότητα 14 ιερείς, καθώς διεξάγεται έρευνα σε βάρος τους για «ακατάλληλη συμπεριφορά». Πρόκειται για μια εξέλιξη που μπορεί να βαθύνει την κρίση που αντιμετωπίζει η εκκλησία, μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση.

Η είδηση έγινε γνωστή έπειτα από σύνοδο 68 ιερέων της Επισκοπής της Ρανκάγουα, η οποία βρίσκεται νότια της πρωτεύουσας Σαντιάγο.

«Ελήφθησαν προληπτικά μέτρα», δήλωσε ο αξιωματούχος της Επισκοπής της Ρανκάγουα, Γκάμπριελ Μπεθέρα.

Την Τρίτη, το Βατικανό είχε ανακοινώσει ότι ο πάπας Φραγκίσκος θα δεχθεί μια δεύτερη ομάδα θυμάτων σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς στη Χιλή, μερικές ημέρες μετά την πρόταση όλων των επισκόπων της χώρας να παραιτηθούν εξαιτίας του σκανδάλου που ξέσπασε.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο ποντίφικας συναντήθηκε με τρία θύματα ενός ιερέα που κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση αγοριών στο Σαντιάγο τη δεκαετία του 1970 και του 1980. Η δεύτερη ομάδα περιλαμβάνει ιερείς που ήρθαν σε σύγκρουση με τον ίδιο ιερέα, σύμφωνα με το Βατικανό.

Σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η Επισκοπή της Ρανκάγουα αναφέρει ότι οι πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της δόθηκαν σε γραφείο του εισαγγελέα και ότι το ιστορικό της υπόθεσης εστάλη στο Βατικανό. Αυτή αναφέρει:

Εκφράζουμε τη βαθύτατη λύπη μας για οποιαδήποτε πράξη ή κατάσταση παραβιάζει τις αξίες και τις αρχές που διέπουν την Καθολική Εκκλησία μας και θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στα θύματα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ