ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Ξεκίνησαν οι επαφές του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε

Ιταλία: Ξεκίνησαν οι επαφές του εντολοδόχου πρωθυπουργού Τζουζέπε Κόντε
REUTERS/Remo Casilli

Ξεκίνησε τις σύντομες συναντήσεις του με τα ιταλικά κόμματα ο Ιταλός εντολοδόχος πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε και μέχρι το βράδυ ή μέσα στην αυριανή ημέρα αναμένεται να επιστρέψει στο προεδρικό μέγαρο για να δεχθεί και επίσημα την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

 

Θεωρείται βέβαιο ότι, αν δεν υπάρξουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, θα στηρίξουν την κυβέρνησή του μόνον η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια, οι δυνάμεις που έχουν υπογράψει και σχετικό «κυβερνητικό συμβόλαιο» με αναλυτικό πρόγραμμα, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Τύπο, είναι πιθανό να ενταχθεί στην κυβερνητική ομάδα σειρά τεχνοκρατών, ενώ ιδιαίτερο βάρος δίδεται στα υπουργεία Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Οικονομικών και Εξωτερικών.

Όπως διέρρευσε, ο Ιταλός πρόεδρος Σέρτζιο Ματαρέλα φέρεται να ζήτησε από τον Κόντε να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια με στόχο να συνεχισθεί η αποδοτική συνεργασία της χώρας με τους εταίρους και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σύμφωνα με την εφημερίδα La Repubblica, παράλληλα, ο Ματαρέλα, κατά την χθεσινή συνάντησή του με τον ιταλό καθηγητή Νομικής, επέμεινε ότι στην κυβερνητική ομάδα δεν θα πρέπει να περιλαμβάνονται «εμπρηστικές προσωπικότητες».

H Λέγκα, ωστόσο, συνεχίζει να ζητά σαφή αλλαγή στην πορεία πλεύσης της κυβέρνησης και επιμένει, παραδείγματος χάριν, στην υποψηφιότητα του Πάολο Σαβόνα, του «ευρωσκεπτικιστή» ή «ευρωκριτικού οικονομολόγου», όπως τον χαρακτηρίζουν οι σχολιαστές, για την θέση του νέου υπουργού Οικονομικών.

Στο μεταξύ, όμως, σε έκθεσή της που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ζητά από την Ιταλία «να μην μειώσει τις προσπάθειές της, οι οποίες στοχεύουν στην χρηματοοικονομική σταθερότητα της χώρας».

Ρέντσι: Λαϊκίστικη συνεργασία η οποία θα αποτύχει

Ο πρώην γραμματέας του ιταλικού κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και πρώην πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, αναφέρθηκε, μέσω διαδικτύου, στην νέα ιταλική κυβέρνηση η οποία αναμένεται να ορκισθεί τις επόμενες ημέρες.

«Πρόκειται για μια λαϊκίστικη ευρεία συνεργασία η οποία θα αποτύχει. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια ικανή αντιπολίτευση, η οποία να μπορέσει να προτείνει μια εναλλακτική», έγραψε ο Ρέντσι. Κατά την άποψη του πρώην επικεφαλής των Δημοκρατικών (ο οποίος ελέγχει ακόμη, όμως, περίπου το μισό κόμμα), η Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια «τώρα γίνονται εξουσία, γίνονται καθεστηκυία τάξη».

«Τελείωσε η περίοδος των φωνασκιών. Πρέπει να κυβερνήσουν. Θα είναι άξιοι, άραγε; Πολλές ευχές και καλή τύχη σε όλους μας», υπογραμμίζει, τέλος, στην γραπτή του παρέμβαση ο Ματτέο Ρέντσι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ