ΚΟΣΜΟΣ

Νικαράγουα: Νεκροί και τραυματίες σε σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών

Νικαράγουα: Νεκροί και τραυματίες σε σφοδρές συγκρούσεις διαδηλωτών
REUTERS/Oswaldo Rivas

Τουλάχιστον δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και ακόμη 54 τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης του Ντανιέλ Ορτέγα στη Νικαράγουα.

Οι φονικές συγκρούσεις σημειώθηκαν μία ημέρα μετά την αναστολή του διαλόγου με σκοπό την εξεύρεση λύσης στην πολιτική κρίση. Από την έναρξη των κύματος των κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας τη 18η Απριλίου, αφορμή των οποίων υπήρξε αρχικά το κυβερνητικό σχέδιο μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος, το οποίο έκτοτε εγκαταλείφθηκε, πριν μετατραπούν σε κίνημα εναντίον του προέδρου και της έλλειψης ελευθεριών, 76 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους και πάνω από 800 άλλοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τη Διαμερικανική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ο απολογισμός αυτός δεν συμπεριλαμβάνει τα θύματα των επεισοδίων που ξέσπασαν στη Λεόν, μια πόλη 90 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της πρωτεύουσας, την Τετάρτη.

Ο Μανουέλ Τσέβες, 31 ετών, σκοτώθηκε από σφαίρα όταν υποστηρικτές της κυβέρνησης προσπάθησαν να απωθήσουν φοιτητές και κατοίκους που είχαν στήσει οδόφραγμα στον κεντρικό δρόμο της πόλης, είπε μια θεία του, η Χούστα Ραμίρες.

Ο Τσέβες «χτυπήθηκε από σφαίρα ενός (τουφεκιού εφόδου) AK», είπε. Ο Λουίς Δίας, φιλοκυβερνητικός ακτιβιστής, επίσης σκοτώθηκε, καθώς χτυπήθηκε από έναν αυτοσχέδιο όλμο, δήλωσε στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού.

Οι συγκρούσεις των δύο στρατόπεδων διήρκεσαν πέντε ώρες και σε αυτές τραυματίστηκαν 54 άνθρωποι, εκ των οποίων 10 βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, καθώς χτυπήθηκαν από σφαίρες, βλήματα από καουτσούκ και αυτοσχέδιους όλμους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Επεισόδια αναφέρθηκαν και σε πολλές άλλες πόλεις της Νικαράγουας μεταξύ διαδηλωτών, αστυνομικών και συμπαθούντων της κυβέρνησης.

Η Επισκοπική Σύνοδος της Νικαράγουας (CEN) ανέστειλε την Τετάρτη τον εθνικό διάλογο με στόχο να τερματιστεί η πολιτική κρίση, που δεν οδήγησε σε συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους αντιπάλους τους για τον «εκδημοκρατισμό» της χώρας.

Η κυβέρνηση του Ορτέγα, άλλοτε ηγέτη της επανάστασης των Σαντινίστας, που βρισκόταν στην εξουσία από το 1979 ως το 1990 και επανεξελέγη πρόεδρος το 2007, αρνείται να συζητήσει καν το αίτημα της αντιπολίτευσης να διεξαχθούν φέτος πρόωρες προεδρικές εκλογές.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ