ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Δικαστήριο «δικαίωσε» το στρατό για τη χρήση πραγματικών πυρών στη Γάζα

Ισραήλ: Δικαστήριο «δικαίωσε» το στρατό για τη χρήση πραγματικών πυρών στη Γάζα
REUTERS/Mohammed Salem

Tο Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ  απεφάνθη πως ο στρατός της χώρας μπορεί να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά  εναντίον των Παλαιστίνιων που διαδηλώνουν κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τη Λωρίδα της Γάζας.

Με την απόφασή του, που εκτείνεται σε 41 σελίδες και δόθηκε στη δημοσιότητα χθες, Πέμπτη, το βράδυ από το ισραηλινό υπουργείο Δικαιοσύνης, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε ομόφωνα την προσφυγή ισραηλινών και παλαιστινιακών μη κυβερνητικών οργανώσεων, οι οποίες είχαν ζητήσει στα τέλη Απριλίου να σταματήσει ο ισραηλινός στρατός να χρησιμοποιεί πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστινίων στη Γάζα.

Η πρόεδρος του Δικαστηρίου Έσθερ Χαγιούτ δέχθηκε την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι διαδηλωτές στη Γάζα δεν είναι ειρηνικοί πολίτες, αλλά παράγοντες μιας «ένοπλης σύγκρουσης» μεταξύ του Ισραήλ και του ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς.

Οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας διαδηλώνουν από τις 30 Μαρτίου κατά μήκος των συνόρων του θύλακα αυτού με το Ισραήλ με αίτημα το δικαίωμα των Παλαιστινίων να επιστρέψουν στη γη από την οποία εκδιώχθηκαν ή αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν κατά την ίδρυση του κράτους του Ισραήλ το 1948.

Τουλάχιστον 119 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τότε που ξεκίνησαν οι κινητοποιήσεις από τα πυρά των Ισραηλινών στρατιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ