ΚΟΣΜΟΣ

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός της χώρας χαιρετίζει μια «αθόρυβη επανάσταση»

Δημοψήφισμα στην Ιρλανδία: Ο πρωθυπουργός της χώρας χαιρετίζει μια «αθόρυβη επανάσταση»
REUTERS/Max Rossi

Η ηχηρή ψήφος στην Ιρλανδία υπέρ της κατάργησης της συνταγματικής απαγόρευσης των αμβλώσεων αντιπροσωπεύει την κορύφωση μιας «αθόρυβης επανάστασης» στη χώρα, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Λίο Βαραντκάρ.

«Ο λαός μίλησε. Το αποτέλεσμα φαίνεται πως είναι ηχηρό ... υπέρ της κατάργησης της 8ης τροπολογίας» του συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, δήλωσε ο Βαραντκάρ σε δημοσιογράφους στο Δουβλίνο.

«Αυτό που βλέπουμε είναι η κορύφωση μιας αθόρυβης επανάστασης που λαμβάνει χώρα τις δυο τελευταίες δεκαετίες στην Ιρλανδία», πρόσθεσε.

Στην μικρή αυτή χώρα των 4,7 εκατομμυρίων κατοίκων, στην οποία οι αμβλώσεις δεν επιτρέπονται παρά μόνον στην περίπτωση που υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της μητέρας, το 68% του εκλογικού σώματος ψήφισε υπέρ της αλλαγής του Συντάγματος έναντι ποσοστού 32% που τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του σημερινού στάτους κβο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Ipsos/MRBI που έγινε για λογαριασμό της εφημερίδας Irish Times σε δείγμα 4.000 ψηφοφόρων σε 160 εκλογικά τμήματα στη χώρα.

Μια άλλη δημοσκόπηση που έγινε από το Behaviour & Attitudes για λογαριασμό του δημόσιου δικτύου RTE σε δείγμα 3.800 ψηφοφόρων έδωσε ακόμη μεγαλύτερο προβάδισμα στο "Ναι" με 69,4% έναντι 30,6% στο "Όχι".

Η συντριπτική νίκη του "Ναι" που δείχνουν τα exit poll οφείλεται στη μαζική προσέλευση στις κάλπες των νέων που ήθελαν με την ψήφο τους να καταργηθεί η 8η τροπολογία του Συντάγματος ώστε να μην αναγκάζονται οι Ιρλανδές να ταξιδεύουν στο εξωτερικό για να υποβληθούν στην επέμβαση αυτή.

Και τα δύο exit poll κατέγραψαν υποστήριξη για το "Ναι" που πλησίαζε στο 90% μεταξύ των νέων ηλικίας 18 ως 24 ετών. Αντιθέτως, η ηλικιακή ομάδα άνω των 65 ετών ήταν η μόνη που τάχθηκε υπέρ του "Όχι" και υπέρ της διατήρησης της 8ης τροπολογίας του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις σε ποσοστό περίπου 60%.

Τα τελικά αποτελέσματα του δημοψηφίσματος αναμένονται σήμερα το απόγευμα καθώς στις 11:00 ώρα Ελλάδος ξεκίνησε η επίσημη καταμέτρηση των ψήφων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ