ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Αδέρφια μου, μετατρέψτε τα ευρώ και τα δολάριά σας σε τουρκικές λίρες

Ερντογάν: Αδέρφια μου, μετατρέψτε τα ευρώ και τα δολάριά σας σε τουρκικές λίρες
Murat Kula/Presidential Palace/Handout via REUTERS

Να μετατρέψουν τα δολάρια και τα ευρώ τους σε τουρκικές λίρες καλεί ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους Τούρκους, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει το εθνικό νόμισμα, που έχει χάσει φέτος σχεδόν το 20% της αξίας του έναντι του αμερικανικού.

«Αδέρφια μου που έχετε δολάρια ή ευρώ κάτω από το μαξιλάρι σας, πηγαίνετε να μετατρέψετε τα χρήματά σας σε λίρες», δήλωσε ο Ερντογάν σε προεκλογική συγκέντρωση που πραγματοποίησε στο Ερζερούμ της ανατολικής Τουρκίας ενόψει των βουλευτικών και προεδρικών εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Σημειώνεται πως τον τελευταίο μήνα η Τουρκία βίωσε κρίση του νομίσματός της αφότου ο πρόεδροςΤαγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα έχει μεγαλύτερη αρμοδιότητα στην άσκηση της νομισματικής πολιτικής, αν επανεκλεγεί τον επόμενο μήνα.

Ο ίδιος είχε αντιταχθεί επανειλημμένα σε κάθε κίνηση για αύξηση των επιτοκίων, αποκαλώντας αυτά ως «τη μητέρα όλων των δεινών», παρότι επενδυτές και οικονομολόγοι υποστήριζαν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η πτώση.

Στη συνέχεια, ο Ερντογάν δεσμεύθηκε να ακολουθήσει τις διεθνείς αρχές για τη νομισματική πολιτική και την Τετάρτη η τουρκική κεντρική τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκιά της κατά 300 μονάδες βάσης (3 ποσοστιαίες μονάδες) στο 16,5% σε μία έκτακτη συνεδρίαση, μετά από τρεις εβδομάδες μίας σε μεγάλο βαθμό αυτοπροκληθείσας αναταραχής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ