ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Γκρίλο - Μπερλουσκόνι αντίθετοι στην κυβέρνηση τεχνοκρατών

Ιταλία: Γκρίλο - Μπερλουσκόνι αντίθετοι στην κυβέρνηση τεχνοκρατών
EPA/ETTORE FERRARI/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σε βίντεό του, που ανήρτησε στο Facebook, ο ιδρυτής των «πεντάστερων» Μπέπε Γκρίλο αναφέρθηκε στις πολιτικές εξελίξεις και στην αποτυχία να σχηματισθεί κυβέρνηση της Λέγκα και των Πέντε Αστέρων.

«Yπάρχει κάποιος ο οποίος μιλά, υποκαθιστώντας εκατομμύρια πολίτες. Οι αγορές σήμερα είναι το ψευδώνυμο του χειρότερου καπιταλισμού, του αρπακτικού αυτού που υφίσταται στην Ιταλία», τόνισε ο Γκρίλο.

Ο Ιταλός ηθοποιός και πολιτικός υπογράμμισε επίσης ότι σήμερα βγήκε από το σπίτι του και είδε ότι «ο κόσμος δεν μιλά, περπατούν όλοι με απλανές βλέμμα, σαν να τους έχει υποκαταστήσει ένας εξωγήινος, όπως στα έργα επιστημονικής φαντασίας».

Όχι και τον Μπερλουσκόνι

Στο μεταξύ, εκτός από τα Πέντε Αστέρια και την Λέγκα, και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοίνωσε ότι δεν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Κάρλο Κοταρέλι.

Η Γερμανία ελπίζει σε σχηματισμό κυβέρνησης

Παράλληλα, ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, εξέφρασε την ελπίδα του να σχηματιστεί κυβέρνηση στην Ιταλία, αποφεύγοντας, ωστόσο, να απαντήσει σε ερωτήσεις για λεπτομέρειες .

«Ο σεβασμός στην ιταλική δημοκρατία, στους δημοκρατικούς θεσμούς της Ιταλίας, απαιτεί τώρα να περιμένουμε ποια κυβέρνηση θα ηγηθεί της χώρας και με ποιες ιδέες θα έλθει σε μας και τους ευρωπαίους εταίρους», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και έκανε λόγο για έναν σημαντικό φίλο και εταίρο και για βαθιά γερμανοϊταλική φιλία - και στο επίπεδο των λαών. Τόνισε πάντως ότι το Βερολίνο είναι «πάντα πρόθυμο για καλή και στενή συνεργασία» με μια ιταλική κυβέρνηση.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel», το οποίο προκάλεσε και την αντίδραση της ιταλικής πρεσβείας στο Βερολίνο, ο κ. Ζάιμπερτ δήλωσε ότι λαμβάνει υπόψη του την συζήτηση που γίνεται για το θέμα στην Ιταλία, αλλά διευκρίνισε:

«Δεν θα με ακούσετε να αξιολογώ μεμονωμένα άρθρα του Τύπου. Αυτό αντικρούει την θεμελιώδη στάση της γερμανικής κυβέρνησης έναντι της ελευθερίας του Τύπου στην Γερμανία. Η γλώσσα της κυβέρνησης, της καγκελαρίου, των υπουργών είναι γεμάτη σεβασμό και η βασική μας θέση είναι η θέση μιας καλής και όσο το δυνατόν στενότερης συνεργασίας μεταξύ ευρωπαίων εταίρων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ