ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις - Υποχωρούν οι αντάρτες Χούτι

Υεμένη: Προελαύνουν οι κυβερνητικές δυνάμεις - Υποχωρούν οι αντάρτες Χούτι
REUTERS/Mohamed al-Sayaghi

Τα κυβερνητικά στρατεύματα της Υεμένης απέχουν μόνο 20 χιλιόμετρα από το στρατηγικής σημασίας λιμάνι Χοντάιντα, το οποίο ελέγχουν οι αντάρτες, γνωστοποίησε το βράδυ της Δευτέρας η υπό σαουδαραβική ηγεσία συμμαχία εναντίον των σιιτών μαχητών που είναι γνωστοί ως Χούτι.

«Δεν απομένουν παρά περίπου 20 χιλιόμετρα ως τη Χοντάιντα και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται», είπε σε δημοσιογράφους στο Ριάντ ο εκπρόσωπος της συμμαχίας, συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι.

«Σκοπός είναι η επάνοδος της πόλης (στον έλεγχο) της νόμιμης κυβέρνησης της Υεμένης», πρόσθεσε.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, πυλώνας της συμμαχίας υπό τη Σαουδική Αραβία η οποία επενέβη το 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη, πλαισιώνουν με δικές τους δυνάμεις τα υεμενίτικα κυβερνητικά στρατεύματα.

Αναρίθμητες νάρκες από τους αντάρτες

Η συμμαχία διατείνεται ότι το λιμάνι αυτό χρησιμοποιείται από τους σιίτες αντάρτες για να εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Υποστηρίζει επίσης ότι χρησιμοποιείται για εισαγωγή λαθραίων ιρανικών όπλων στην Υεμένη, κάτι που διαψεύδουν τόσο οι σιίτες αντάρτες όσο και η Τεχεράνη.

Διαβεβαιώνει ότι οι δυνάμεις της προελαύνουν προς την κατεύθυνση της πόλης, αλλά καθυστερούν εξαιτίας των αναρίθμητων ναρκών που έχουν εγκατασπείρει οι αντάρτες.

Ο ΟΗΕ έχει εκφράσει τον φόβο ότι η στρατιωτική επιχείρηση που βρίσκεται σε εξέλιξη θα πλήξει τη διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας, η οποία φθάνει στη χώρα κυρίως μέσω του λιμανιού στη Χοντάιντα, κάτι που θεωρεί ότι θα μπορούσε να αποδειχθεί «καταστροφικό».

Η επιχείρηση καταγράφεται ενώ η ένταση κλιμακώνεται ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν, που θεωρείται πως έχουν εμπλακεί σε πόλεμο μέσω ενδιαμέσων στην Υεμένη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ