ΚΟΣΜΟΣ

Ισραηλινή υπηκοότητα απέκτησε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς

Ισραηλινή υπηκοότητα απέκτησε ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς
REUTERS/Olivia Harris/File Photo

Την ισραηλινή υπηκοότητα έλαβε ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Τσέλσι, Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έφτασε τη Δευτέρα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο Ισραήλ.

«Προσγειώθηκε σήμερα με το ιδιωτικό του αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν και έλαβε ισραηλινή ταυτότητα», ανέφερε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 10 στο βραδινό του δελτίο ειδήσεων.

Ο Αμπράμοβιτς είχε υποβάλει αίτηση για να του δοθεί βίζα μετανάστευσης στο Ισραήλ στην πρεσβεία (της χώρας) στη Μόσχα, μετέδωσε το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο, επικαλούμενο εκπρόσωπο της Nativ, μιας διεύθυνσης του γραφείου του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου η οποία είναι αρμόδια για τις υποθέσεις που αφορούν τις ισραηλιτικές κοινότητες στις χώρες της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης.

«Τα έγγραφά του εξετάστηκαν βάσει του Νόμου περί Επιστροφής, έχει πράγματι δικαίωμα να λάβει καθεστώς μετανάστη στο Ισραήλ, και έλαβε έτσι βίζα μετανάστευσης», σύμφωνα με την ίδια πηγή. Αποκτώντας την ισραηλινή υπηκοότητα, ο Αμπράμοβιτς έγινε ο πλουσιότερος άνθρωπος στο Ισραήλ.

Ο νόμος περί επιστροφής δίνει το δικαίωμα σε κάθε Εβραίο, παιδί ή εγγονό Εβραίου να αποκτήσει την ισραηλινή υπηκοότητα εάν υποβάλει αίτηση για αυτό.

Πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο ανέφεραν ότι η νέα αίτηση που υπέβαλε ο Αμπράμοβιτς για να εξασφαλίσει άδεια παραμονής στη Βρετανία, μετά την παρέλευση της ισχύος της προηγουμένης βίζας που του είχε χορηγηθεί,έπαιρνε υπερβολικά πολύ χρόνο.

Οι σχέσεις της Ρωσίας και του Ηνωμένου Βασιλείου διέρχονται περίοδο μεγάλης έντασης, ιδίως μετά τη δηλητηρίαση του Ρώσου πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ στο Σάλσμπερι, στη νότια Αγγλία, για την οποία το Λονδίνο κατηγόρησε τη Μόσχα, κάτι που το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά και επανειλημμένα.

Η υπόθεση πυροδότησε κύμα απελάσεων Ρώσων διπλωματών χωρίς προηγούμενο σε όλο τον κόσμο, κατόπιν της προτροπής της Βρετανίας. Το Λονδίνο πάγωσε τις επαφές με τη Μόσχα και αποφάσισε να μη μεταβεί στη Ρωσία κανένα μέλος της βασιλικής οικογένειας ή της κυβέρνησης για το παγκόσμιο κύπελλο του ποδοσφαίρου (14η Ιουνίου-15η Ιουλίου).

Εξάλλου στη Βρετανία το τελευταίο διάστημα έχουν ακουστεί προτροπές να επιβληθούν σκληρές κυρώσεις σε πλούσιους Ρώσους που κατοικούν στη χώρα.

Ο τόπος κατοικίας του Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος είναι ο ιδιοκτήτης της ποδοσφαιρικής ομάδας της Τσέλσι από το 2003, είναι επισήμως η Υερσέη, στις αγγλονορμανδικές νήσους. Η περιουσία του υπολογίζεται από την εφημερίδα The Sunday Times ότι ανέρχεται σε 9,3 δισεκατομμύρια λίρες (περίπου 10,6 δισεκ. ευρώ).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ