ΚΟΣΜΟΣ

Λιέγη: Ο δράστης της επίθεσης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη φυλακή

Λιέγη: Ο δράστης της επίθεσης είχε ριζοσπαστικοποιηθεί στη φυλακή
REUTERS

O δράστης της επίθεσης στη Λιέγη, από την οποία έχασαν τη ζωή τους τρεις άνθρωποι, είχε έρθει σε επαφή με ισλαμιστές ενώ βρισκόταν στη φυλακή και είχε ριζοσπαστικοποιηθεί, όπως έγινε γνωστό από αστυνομική πηγή προσκείμενη στις έρευνες.

Ενώ εξέτιε ποινή για αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου, ο Μπενζαμέν Ερμάν φέρεται ότι «ριζοσπαστικοποιήθηκε από ένα πρόσωπο», με αποτέλεσμα το όνομά του να συμπεριληφθεί στην τράπεζα δεδομένων ακραίων ισλαμιστών που έχει συστήσει το Βέλγιο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αστυνομίας της Λιέγης, Κριστιάν Μποπέρ, ο στόχος του ήταν «σαφώς» να σκοτώσει αστυνομικούς.

«Είναι σαφές ότι ο στόχος του δολοφόνου ήταν να επιτεθεί σε αστυνομικούς, να βλάψει τον θεσμό, το κράτος του Βελγίου», τόνισε στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε. Μολονότι έτρεξε να ταμπουρωθεί σε ένα σχολείο, δεν ήθελε να σκοτώσει μαθητές, διευκρίνισε.

Το χρονικό της επίθεσης

Εισαγγελέας δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως ο άνδρας επιτέθηκε στις γυναίκες αστυνομικούς από πίσω, με μαχαίρι -κοπίδι σύμφωνα με την RTBF- γύρω στις 11:30 (ώρα Ελλάδας) σε μια λεωφόρο στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη του Βελγίου.

Αφού τις μαχαίρωσε, είπε ο εισαγγελέας Φιλίπ Ντουλιέ, ο άνδρας άρπαξε ένα από τα όπλα τους, τις πυροβόλησε και τις σκότωσε προτού κατέβει τον δρόμο και πυροβολήσει και σκοτώσει έναν 22χρονο άνδρα που καθόταν σε θέση επιβάτη ενός σταθμευμένου αυτοκινήτου.

Στη συνέχεια ο άνδρας πήγε σε ένα σχολείο όπου έπιασε όμηρο μια γυναίκα υπάλληλο, προκαλώντας μεγάλη επέμβαση οπλισμένων αστυνομικών. Τα παιδιά οδηγήθηκαν σε ασφαλές μέρος καθώς ξέσπασε ανταλλαγή πυρών με αποτέλεσμα οι άνθρωποι στους δρόμους να αρχίσουν να τρέχουν αναζητώντας καταφύγιο. Πολλοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν προτού εντέλει σκοτωθεί ο δράστης.

«Το συμβάν αντιμετωπίζεται ως περιστατικό τρομοκρατίας», είπε ο Ντουλιέ.

Σημειώνεται πως το εθνικό κέντρο κρίσεων, που βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο επιφυλακής μετά τις επιθέσεις του ISIS στο Παρίσι και στις Βρυξέλλες τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε ότι παρακολουθεί τα γεγονότα αλλά δεν αύξησε το επίπεδο επιφυλακής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα La Libre Belgique, που επικαλείται αστυνομική πηγή, ο ένοπλος φώναξε «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο Θεός είναι μεγάλος).

Ο πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ, ο οποίος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων, είπε πως είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί τι προκάλεσε το συμβάν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ