ΚΟΣΜΟΣ

O Έτινγκερ ζητά συγγνώμη από τους Ιταλούς μετά τον σάλο

O Έτινγκερ ζητά συγγνώμη από τους Ιταλούς μετά τον σάλο
Eurokinissi

Συγγνώμη ζήτησε από τους Ιταλούς ψηφοφόρους ο Επίτροπους Προϋπολογισμού Γκίντερ Έτινγκερ, μετά τη θύελλα αντιδράσεων που προκάλεσε η σημερινή δήλωσή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφο της Deutsche Welle, ο κ. Έτινγκερ είπε πως οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς πώς να ψηφίζουν σωστά. Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Γερμανός αξιωματούχος διαβεβαίωσε ότι στόχος του δεν ήταν να δείξει ασέβεια στους Ιταλούς ψηφοφόρους.

«Σέβομαι πλήρως τη βούληση των ψηφοφόρων, είτε της αριστεράς, είτε της δεξιάς, είτε του κέντρου, σε όλες τις χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός Επίτροπος, εξηγώντας ότι όταν αναφερόταν στις εξελίξεις στις χρηματαγορές στην Ιταλία δεν ήθελε να φανεί ασεβής.

«Ζητώ συγγνώμη για αυτό. Η Ιταλία, ως ιδρυτικό μέλος (σ.σ. της ΕΕ) έπαιζε και παίζει σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και ελπίζω ότι θα συνεχίσει σε αυτήν την πορεία» πρόσθεσε ο ίδιος.

Σφοδρές αντιδράσεις

Η αντίδραση του ιταλικού πολιτικού κόσμου ήταν άμεση, με τον ηγέτη της Λέγκα Μετέο Σαλβίνι να ζητά μέσω κοινωνικών δικτύων την άμεση παραίτηση του αξιωματούχου.

«Είναι τρελό, στις Βρυξέλλες είναι ξεδιάντροποι. (Ο Έτινγκερ) δηλώνει ότι οι αγορές θα μάθουν στους Ιταλούς να ψηφίζουν σωστά. Αν αυτό δεν είναι απειλή, τότε...! Εγώ, δεν φοβάμαι» έγραψε στο Twitter ο ίδιος.

Έγραψε, δε, στη σελίδα του στο Facebook ότι ο Έτινγκερ «θα έπρεπε να παραιτηθεί σήμερα το απόγευμα».

Χαρακτήρισε δε, τα σχόλια αυτά «απειλητικά» και είπε πως δείχνουν τη «γερμανική επιθυμία για ηγεμονία και έλεγχο».

Στο σχόλιο αυτό απάντησε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, που απηύθυνε μέσω Twitter έκκληση σε όλους τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να σέβονται τους ψηφοφόρους. «Είμαστε εδώ για να τους υπηρετούμε όχι για να τους κάνουμε κήρυγμα».

Το θέμα σχολίασε και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι το μέλλον της Ιταλίας δεν μπορεί να υπαγορεύεται από μετοχές και αγορές.

«Η μοίρα της Ιταλίας δεν βρίσκεται στα χέρια των χρηματαγορών» τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Γιούνκερ, και συμπλήρωσε: «Ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα βρίσκεται στην εξουσία, η Ιταλία είναι ιδρυτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει συνδράμει τρομακτικά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση».

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι η Ιταλία θα συνεχίσει να βαδίζει στον «ευρωπαϊκό δρόμο».

«Η Κομισιόν θα συνεχίσει να εργάζεται με την Ιταλία με υπευθυνότητα και αμοιβαίο σεβασμό. Η Ιταλία δικαιούται σεβασμό» υπογράμμισε ο κ. Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «το μέλλον της Ιταλίας πρέπει να αποφασίζεται στην Ιταλία, όχι στις Βρυξέλλες, ακόμη και αν έχουμε μια κοινή κληρονομιά: Την Ευρώπη», σημειώνοντας την ανάγκη εξεύρεσης από κοινού των σωστών λύσεων, μέσω του διαλόγου.

«Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η Ιταλία θα παραμείνει στην καρδιά της Ευρώπης και της ζώνης του ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Ο δημοσιογράφος της DW προσπάθησε να… ηρεμήσει τα πνεύματα, κάνοντας λόγο για λάθος μετάφραση των δηλώσεων του Επιτρόπου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ