ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την αγορά των F-35, θα στραφούμε αλλού

Τσαβούσογλου: Εάν οι ΗΠΑ μπλοκάρουν την αγορά των F-35, θα στραφούμε αλλού
EPA/ROMAN PILIPEY

Σε νέες προειδοποιήσεις απέναντι στις ΗΠΑ προχώρησε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι σε περίπτωση που δεν προχωρήσει η αγορά των F-35 θα αγοράσει μαχητικά «από άλλη χώρα».

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος οι ΗΠΑ να μην μας προμηθεύσουν με τα F-35. Δεν θέλουμε να χαλάσουμε τις σχέσεις μας με τους Αμερικάνους συμμάχους μας. Τα F-35 θα πρέπει να παραδοθούν στην Τουρκία όπως έχει προγραμματιστεί. Σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο πρόβλημα, όμως, η Τουρκία δεν θα έχει εναλλακτική. Μπορεί να αγοράσει μαχητικά από τη Ρωσία ή κάποια άλλη χώρα του ΝΑΤΟ. Υπάρχει μια συμφωνία για τα F-35 και εάν μια πλευρά αποσυρθεί, τότε θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα» είπε ο Τούρκος υπουργός, όπως μεταδίδει το τουρκικό NTV.

Την Κυριακή, η εφημερίδα Yeni Safak έγραφε ότι σε περίπτωση που «παγώσει» η αγορά των F-35 τότε η Άγκυρα μπορεί να προμηθευτεί ρωσικά Su-57.

Η εμπλοκή αυτή οφείλεται στην απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το αμυντικό σύστημα S-400 από τη Ρωσία, κάτι που προκάλεσε την ενόχληση των ΗΠΑ. Προ ημερών, και ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είναι ελεύθερη να αγοράσει όποια οπλικά συστήματα επιθυμεί.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ