ΚΟΣΜΟΣ

Ζωντανός είναι τελικά ο Ρώσος δημοσιογράφος που «δολοφονήθηκε» στο Κίεβο

Ζωντανός είναι τελικά ο Ρώσος δημοσιογράφος που «δολοφονήθηκε» στο Κίεβο
REUTERS/Vitalii Nosach

Ζωντανός είναι τελικά ο Ρώσος δημοσιογράφος Αρκάντι Μπαμπτσένκο, ο οποίος, όπως είχαν μεταδώσει ουκρανικά και ρωσικά δίκτυα είχε δολοφονηθεί, στο σπίτι του, το βράδυ της Τρίτης.

Όπως αποδείχτηκε, αυτό ήταν ένα σχέδιο των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας για να αποτρέψουν απόπειρα δολοφονίας εις βάρος του. Σύμφωνα με δηλώσεις του ίδιου του δημοσιογράφου, το σχέδιο αυτό προετοίμαζαν για περισσότερο από δύο μήνες.

Έχοντας προκαλέσει την έντονη αντίδραση της Μόσχας, η οποία εξ αρχής υπερασπίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με την φερόμενη δολοφονία, ο Μπαμπτσένκο βγήκε έδωσε συνέντευξη Τύπου σήμερα, Τετάρτη, ζητώντας συγγνώμη για την σκηνοθετημένη του δολοφονία, και ευχαριστώντας τις ουκρανικές Αρχές.

Όπως είπε ο αρχηγός της εθνικής υπηρεσίας ασφαλείας της Ουκρανίας, Σεργκέι Γκριτσάκ, είχαν ενημερωθεί πως υπήρχε σχέδιο δολοφονίας του δημοσιογράφου, ο οποίος είναι σκληρός επικριτής του προέδρου Πούτιν, για αυτό σκηνοθέτησαν οι ίδιοι τη δολοφονία του.

Μία μέρα νωρίτερα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του απαίτησε από το Κίεβο να διεξάγει μια ταχεία έρευνα για τη δολοφονία του Μπαμπτσένκο, ενώ η ρωσική εξεταστική επιτροπή ανακοίνωσε ότι ξεκίνησε μια ποινική έρευνα για τη δολοφονία.

Ο Μπαμπτσένκο είχε γίνει πολύ επικριτικός απέναντι στην ρωσική κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια.

Επέκρινε την προσάρτηση του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Κριμαία και την υποστήριξή του προς τους αυτονομιστές της νοτιοανατολικής Ουκρανίας.

Έφυγε από τη Ρωσία το Φεβρουάριο του 2017, γράφοντας ότι ήταν μια χώρα στην οποία πλέον δεν αισθανόταν ασφαλής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ