ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Συνελήφθη διευθυντής στρατιωτικής σχολής για σχέσεις με πραξικοπηματίες

Τουρκία: Συνελήφθη διευθυντής στρατιωτικής σχολής για σχέσεις με πραξικοπηματίες
Φωτογραφία αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΕΡΑ/STRINGER

Ένα από τα διευθυντικά στελέχη του τουρκικού στρατιωτικού πανεπιστημίου, που ίδρυσε ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για να βοηθήσει με αυτόν τον τρόπο στην «εκκαθάριση» των ενόπλων δυνάμεων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, συνελήφθη με την κατηγορία ότι διατηρούσε δεσμούς με τους πραξικοπηματίες, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Cumhuriyet.

Ο Καντίρ Ατακάν, του Πανεπιστημίου Εθνικής Αμύνης, είχε προσαχθεί ως ύποπτος πριν από δύο εβδομάδες και οι Αρχές προχώρησαν επισήμως στη σύλληψή του, γράφει η εφημερίδα. Ο Ατακάν ήταν διευθυντής υπεύθυνος για οργανωτικά ζητήματα στη σχολή, η οποία δεν λειτουργεί πλήρως ακόμα.

Ο πρόεδρος Ερντογάν διέταξε την ίδρυση αυτού του Πανεπιστημίου με σκοπό να αντικαταστήσει τις στρατιωτικές ακαδημίες οι οποίες έκλεισαν με επίσημο διάταγμα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, τον Ιούλιο του 2016.

Τα τελευταία δύο χρόνια περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι τέθηκαν υπό κράτηση και άλλοι τόσοι δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με τον Φετουλάχ Γκιουλέν, τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα που η Άγκυρα θεωρεί υπεύθυνο για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Σημειώνεται ότι από τους προσαχθέντες, περισσότεροι από 50.000 στη συνέχεια συνελήφθησαν, τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες και προφυλακίστηκαν μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ