ΚΟΣΜΟΣ

Φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ: Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου

Φόβοι για εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-ΕΕ: Ο Τραμπ επέβαλε δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου
REUTERS/Leah Millis

Δεν έκανε τελικώς πίσω η αμερικανική κυβέρνηση στο ζήτημα της επιβολής δασμών σε εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Μεξικό και τον Καναδά, ανοίγοντας με αυτόν ένα νέο κεφάλαιο στον εμπορικό «πόλεμο» του Ντόναλντ Τραμπ. Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την άμεση -και έντονη- αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που υπογράμμισε ότι θα θέσει σε ισχύ αντισταθμιστικά μέτρα.

Ο υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος δήλωσε στους δημοσιογράφους σε τηλεφωνική ενημέρωση πως δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου από την ΕΕ, τον Καναδά και το Μεξικό θα τεθούν σε ισχύ τα μεσάνυχτα (07:00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας).

«Προσβλέπουμε στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, τόσο με τον Καναδά και το Μεξικό από τη μία πλευρά, και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την άλλη, επειδή υπάρχουν άλλα θέματα τα οποία πρέπει επίσης να επιλύσουμε», είπε.

Ο Ρος δεν έδωσε λεπτομέρειες για το τι μπορούν να κάνουν η ΕΕ, ο Καναδάς και το Μεξικό προκειμένου να αρθούν οι δασμοί.

Πυρ ομαδόν κατά της απόφασης

Η Σουηδή επίτροπος εμπορίου Σεσίλια Μάλστρομ, ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν αντισταθμιστικά μέτρα λίγη ώρα αφότου έγιναν γνωστές οι αμερικανικές θέσεις. Τόνισε δε, ότι η Ε.Ε. θα κάνει όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή αγορά.

Tην επιβολή αντίμετρων επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. «Είναι μια κακή ημέρα για το παγκόσμιο εμπόριο» είπε ο κ. Γιούνκερ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στις Βρυξέλλες, υπογραμμίζοντας ότι τα αντισταθμιστικά μέτρα θα γνωστοποιηθούν μέσα στις επόμενες ώρες.

«Είναι απαράδεκτο μια χώρα να επιβάλει μονομερώς μέτρα, όσον αφορά στα ζητήματα παγκόσμιου εμπορίου» είπε ο κ. Γιούνκερ.

Σε δηλώσεις της πριν από τις ανακοινώσεις Ρος, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε καταστήσει σαφές ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα απαντήσει με αποφασιστικό και ενιαίο τρόπο στις ΗΠΑ -εάν φυσικά προχωρούσε στην επιβολή των δασμών.

Λίγη ώρα αργότερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη».

«Οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές» τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια παράνομη απόφαση των ΗΠΑ.

Με τη σειρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι η απόφαση των ΗΠΑ για τους δασμούς «κλείνει την πόρτα σε άλλες συζητήσεις».

Για «αδικαιολόγητους και άδικους» δασμούς μίλησε και ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου.

Ο Ζαν Μπατίστ Λεμουάν κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας «αντισταθμιστικά μέτρα» και υπογράμμισε ότι η Γαλλία αποδοκιμάζει τα μέτρα αυτά.

Μιλώντας στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, ο Γάλλος υφυπουργός εκτίμησε ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια «κακή απάντηση» στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

«Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα» είπε χαρακτηριστικά, και συμπλήρωσε: «Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη».

Την απογοήτευσή του εξέφρασε και το Λονδίνο, δια στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου.

«Είμαστε βαθιά απογοητευμένοι που οι ΗΠΑ αποφάσισαν να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ επικαλούμενες την εθνική ασφάλεια» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Η Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι στενοί σύμμαχοι με τις ΗΠΑ και θα πρέπει να εξαιρεθούν μόνιμα και πλήρως από τα αμερικανικά μέτρα για τον χάλυβα και το αλουμίνιο».

Προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου

Σε συνέχεια της αμερικανικής ανακοίνωσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου κατά της εν λόγω απόφασης, όπως τόνισε η κ. Μάλστρομ.

«Οι ΗΠΑ επιδίωξαν να χρησιμοποιήσουν την απειλή εμπορικών περιορισμών ως μοχλό πίεσης προκειμένου να εξασφαλίσουν παραχωρήσεις από την ΕΕ. Δεν είναι αυτός ο τρόπος με τον οποίο κάνουμε μπίζνες και οπωσδήποτε δεν είναι μεταξύ πολύχρονων εταίρων, φίλων και συμμάχων», αναφέρει η ίδια και συνέχισε: «Τώρα που έχουμε σαφήνεια, η απόκριση της ΕΕ θα είναι ανάλογη και σύμφωνη με τους κανόνες του ΠΟΕ. Θα προσφύγουμε τώρα για την επίλυση των διαφορών αφού αυτά τα μέτρα αντίκεινται σαφώς στους συμφωνημένους διεθνείς κανόνες»

Έντονη αντίδραση και από το Μεξικό

Ισοδύναμα μέτρα ανακοίνωσε ότι θα λάβει και το Μεξικό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Τα μέτρα -που αφορούν σειρά προϊόντων- θα ισχύσουν μέχρι η κυβέρνηση των ΗΠΑ να εξαλείψει τους δασμούς της, ανέφερε το υπουργείο.

«Κεραυνοί» και από τον Τριντό

Ο Καναδάς ανακοίνωσε πως απαντά στην Ουάσινγκτον επιβάλλοντας από την πλευρά του δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (περίπου 12,8 εκατ. αμερικανικά δολάρια) σε αμερικανικά προϊόντα.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό υπογράμμισε, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι «απολύτως απαράδεκτοι».

Η υπουργός Εξωτερικών Κρίστια Φρίλαντ, από την πλευρά της, είπε ότι η Οτάβα σκοπεύει να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, να αμφισβητήσει τη νομιμότητα των δασμών στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για τη NAFTA αλλά και να επιβάλει αντίμετρα σε αμερικανικά εισαγόμενα προϊόντα χάλυβα και αλουμινίου.

Πρόσθεσε ότι για τον σκοπό αυτό θα ξεκινήσει μια δημόσια διαβούλευση διάρκειας 15 ημερών.

Μεταξύ άλλων, η καναδική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στο ουίσκι, τον χυμό πορτοκαλιού και σε άλλα εισαγόμενα τρόφιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ