ΚΟΣΜΟΣ

Ιταλία: Την Παρασκευή ορκίζεται η κυβέρνηση Κόντε

Ιταλία: Την Παρασκευή ορκίζεται η κυβέρνηση Κόντε
REUTERS/Alessandro Bianchi

Μετά από πολιτικές  αναταράξεις, μήνες διαβουλεύσεων και εντάσεις, ο Τζουζέπε  Κόντε ορκίζεται την Παρασκευή πρωθυπουργός της κυβέρνησης των «Πεντάστερων» και της Λέγκα, έπειτα από μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής μεταξύ των δύο ιταλικών κομμάτων.

Ο Κόντε, νομικός χωρίς πολιτική εμπειρία, παρουσίασε την Πέμπτη το κυβερνητικό του σχήμα στον Ιταλό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και έλαβε το «πράσινο φως».

Έτσι, όπως έγινε γνωστό, η νέα ιταλική κυβέρνηση θα ορκιστεί αύριο στις 17:00 ώρα Ελλάδος. Η εξέλιξη αυτή έρχεται να βάλει «τέλος» σε μια δίμηνη κρίση στη γειτονική χώρα, η οποία ταλάνισε την οικονομία της Ιταλίας και τρομοκράτησε τους επενδυτές.

«Θα εργασθούμε εντατικά για την επίτευξη των πολιτικών στόχων που περιέχονται στο κυβερνητικό συμβόλαιο και για να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των Ιταλών», τόνισε ο Κόντε, μετά τη συνάντησή του με τον Ιταλό πρόεδρο.

H κυβέρνηση που παρουσιάστηκε στον Ματαρέλα απαρτίζεται από ακαδημαϊκούς αλλά και πολιτικούς των δύο κομμάτων.

Οι αρχηγοί του Κινήματος Πέντε Αστέρων και της Λέγκα, Λουίτζι Ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι, θα είναι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης ενώ θα αναλάβουν και τα χαρτοφυλάκια των υπουργείων Εργασίας και Εσωτερικών, αντίστοιχα.

Το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει ο Τζοβάνι Τρία, καθηγητής πολιτικής οικονομίας του Πανεπιστημίου Tor Vergata της Ρώμης.

Παρότι ο Τρία έχει ασκήσει στο παρελθόν κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αναλυτές αναφέρουν ότι δεν είναι υπέρ της αποχώρησης της Ιταλίας από το ευρώ και έτσι αποτελεί μια ικανοποιητική εναλλακτική για τον Ιταλό πρόεδρο.

Την Κυριακή, ο Σέρτζιο Ματαρέλα μπλόκαρε την ανάθεση του υπουργείου Οικονομικών στον Πάολο Σαβόνα, αναγκάζοντας τον Κόντε να επιστρέψει την πρώτη εντολή σχηματισμού κυβέρνηση που είχε λάβει.

Ο 81χρονος Σαβόνα, οικονομολόγος και πολέμιος του ευρώ, θα αναλάβει τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στο νευραλγικό υπουργείο Εξωτερικών θα εγκατασταθεί ο 63χρονος Έντσο Μιλανέζι, που εργάστηκε στην Κομισιόν για 20 χρόνια πριν αναλάβει τη θέση του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις κυβερνήσεις του Μάριο Μόντι (2011-2013) και του Ενρίκο Λέτα (2013-2014).

Το ακροδεξιό κόμμα Αδέλφια της Ιταλίας έκανε γνωστό ότι θα επιλέξει την αποχή, ενώ το νέο κυβερνητικό σχήμα θα καταψηφίσουν τόσο το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, όσο και η Φόρτσα Ιτάλια του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Επέστρεψε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης ο Κοταρέλι

Ο Κάρλο Κοταρέλι, ο πρώην αξιωματούχος του ΔΝΤ από τον οποίο ζητήθηκε να σχηματίσει κυβέρνηση τεχνοκρατών, επέστρεψε την εντολή στον πρόεδρο Ματαρέλα για να διευκολύνει την κατάσταση.

«Μια πολιτική κυβέρνηση είναι η καλύτερη λύση για τη χώρα» είπε ο Κοταρέλι, και συνέχισε: «Αποφεύγει την αβεβαιότητα των νέων εκλογών».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ