ΚΟΣΜΟΣ

«Αερομαχία» ναυτικού-αεροπορίας για το Τop Gun προκαλεί ο Τομ Κρουζ

«Αερομαχία» ναυτικού-αεροπορίας για το Τop Gun προκαλεί ο Τομ Κρουζ
Instagram

32 χρόνια μετά την προβολή του πρώτου Top Gun και ένα χρόνο πριν από την προβολή της συνέχειάς του, οι κινηματογραφόφιλοι είναι εκστασιασμένοι. Το ίδιο και ο Τομ Κρουζ που πανηγύρισε την αρχή των γυρισμάτων της ταινίας που τον έκανε διάσημο στα πέρατα του κόσμου, με μία φωτογραφία στο Twitter.

Στη φωτογραφία φαίνεται ο 56χρονος (πια) Κρουζ ως άλλος Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ να θαυμάζει ένα μαχητικό που μοιάζει να είναι ένα «κουρασμένο» F/A-18 Hornet – κι όχι το F-35, αυτό που περίμεναν οι περισσότεροι να «πρωταγωνιστεί» στην ταινία, καμάρι της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας και εσχάτως «αγκάθι» στις αμερικανο-τουρκικές σχέσεις.

https://www.instagram.com/p/BjbjBaRjE7H

Αυτό προκάλεσε «αερομαχία» στα social media, με την εμπλοκή της Πολεμικής Αεροπορίας και του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Με Tweet στον επίσημο λογαριασμό στο Twitter, η Πολεμική Αεροπορία περιφρονεί το συγκεκριμένο μαχητικό – που είναι η μετεξέλιξη του F-14 Tomcat που πιλοτάριζε ο ίδιος ο Κρουζ στο πρώτο φιλμ, 32 χρόνια πριν – ως κατώτερο του F-15 Strike Eagle.

«Αν ο Μάβερικ είχε πραγματική ανάγκη από ταχύτητα, θα πιλοτάριζε ένα από τα F-15E Strike Eagles μας. Έχουν ανώτατη ταχύτητα 1.875 μίλια την ώρα», έγραφε το tweet της Αεροπορίας, με εκείνο του Πολεμικού Ναυτικού να είνα απείρως πιο δωρικό και… συμβολικό: «Θυμηθείτε παιδιά, κανένα περιθώριο για δεύτερη θέση», έγραφε, αναβιώνοντας μία από τις πιο θρυλικές ατάκες της ταινίας.

Η Αεροπορία είχε τον τελευταίο λόγο για το μαχητικό – που έχει αναγνωριστεί ως το πλέον επιτυχημένο στην αμερικανική ιστορία, με πάνω από 100 κερδισμένες αερομαχίες, σύμφωνα με την κατασκευάστριά του Boeing – γράφοντας: «Το F-15 δεν γνωρίζει τη ‘δεύτερη θέση’ για την οποία μιλάτε. Τσεκάρετε τους αριθμούς. Ανίκητο».

Τόσο το ποστ του Κρουζ όσο και οι διαδικτυακοί «διαξιφισμοί» δεν είναι παρά επιπλέον «πόντοι» στο μύθο του Top Gun, του οποίου η πολυαναμενόμενη συνέχεια προβλέπεται να βγει στους κινηματογράφους το καλοκαίρι του 2019. Παρότι το σενάριο παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, στο φιλμ ο Κρουζ, κουβαλώντας 32 χρόνια εμπειρίας στην πλάτη του, από φέρελπις ίκαρος φέρεται να γίνεται εκπαιδευτής νέων πιλότων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ.

Όπως αποκάλυψε στο CNN ο εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Ναυτικού, το Σώμα παραχώρησε μία από τις εγκαταστάσεις του στην παραγωγή: «Αυτήν την εβδομάδα, συγκεκριμένα στις 30 και 31 Μαΐου, το Ναυτικό έδωσε πρόσβαση στην Paramount Pictures στο ναυτικό αεροσταθμό του North Island στο Κολοράντο, στηρίζοντας την παραγωγή του 'Top Gun': Maverick'.

Η εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ντάνα Γουάιτ, από την πλευρά της, τόνισε στους δημοσιογράφους πως, παρότι δεν έχει διαβάσει το σενάριο, «εργαζόμαστε πολύ στενά για να διασφαλίσουμε πως παρουσιάζει τους πιλότους μας με ρεαλιστικό τρόπο».

Λόγω του πρώτου Top Gun, πολλοί από τους σημερινούς 40άρηδες και 50άρηδες είχαν ονειρευτεί την ένδοξη καριέρα του πιλότου. Στις ΗΠΑ δε, το Ναυτικό είχε δει τεράστια άνοδο στον αριθμό νεοσύλλεκτων, τις δεκαετίες ’80 και ’90. Το νέο σίκουελ έρχεται σε μία συγκυρία που οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έλλειψη των πιλότων μαχητικών, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ