ΚΟΣΜΟΣ

Μαχαίρωμα ξυπνά δυσάρεστες μνήμες στο πολεμικό Λονδίνο

Μαχαίρωμα ξυπνά δυσάρεστες μνήμες στο πολεμικό Λονδίνο
Ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά και άλλοι δύο τραυματίστηκαν ελαφρά από επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό τρένου στο ανατολικό Λονδίνο, την οποία η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως περιστατικό τρομοκρατίας. Αναμένοντας νεώτερες δηλώσεις τις αστυνομίας, τα βρετανικά και διεθνή Μέσα κάνουν παραλληλισμούς με τον θάνατο Βρετανού στρατιώτη, ο οποίος βρισκόταν εκτός υπηρεσίας και είχε δεχτεί επίθεση από δύο φανατικούς Μουσουλμάνους που τον μαχαίρωσαν στο νοτιοανατολικό Λονδίνο τον Μάιο του 2013 REUTERS/Neil Hall

Ένας άντρας τραυματίστηκε σοβαρά από επίθεση με μαχαίρι σε σταθμό τρένου στο ανατολικό Λονδίνο, την οποία η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι αντιμετωπίζει ως περιστατικό τρομοκρατίας.

Σε δήλωσή της, η Μητροπολιτική Αστυνομία του Λονδίνου (Met) ανέφερε ότι άνδρες της ακινητοποίησαν τον ύποπτο, κάνοντας χρήση taser, αλλά –όπως μεταδίδει το Reuters- δεν επιβεβαίωσε προηγούμενη πληροφορία του SkyNews, όπου ο δράστης φέρεται να φώναξε «αυτό είναι για τη Συρία («this is for Syria»).

«Καλώ το κοινό να παραμείνει ήρεμο, αλλά σε εγρήγορση και επαγρύπνηση. Η απειλή της τρομοκρατίας παραμένει σοβαρή, πράγμα που σημαίνει ότι μια τρομοκρατική επίθεση είναι πολύ πιθανή», ήταν τα λόγια του επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Met.

Νεότερη αναφορά της αστυνομίας κάνει λόγο για δύο ακόμα ελαφρώς τραυματίες, στο περιστατικό που συνέβη στον σταθμό Leytostone του ανατολικού Λονδίνου, στις 7 το απόγευμα τοπική ώρα.

Τα ερωτηματικά παραμένουν για τα κίνητρα του δράστη, καθώς οι εικόνες από το βίντεο της επίθεσης δεν θυμίζουν οργανωμένη τρομοκρατική επίθεση.

Στο χορό της Συρίας

Συγκλονισμένος δήλωσε ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν (Jeremy Corbyn), έχοντας προηγουμένως κάνει αναφορά για τα δύο χρόνια από το θάνατο του Νέλσον Μαντέλα (Nelson Mandela).

Το βράδυ της Τετάρτης, η Βρετανία προχώρησε σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς κατά του Ισλαμικού Κράτους, αμέσως μετά από θυελλώδη συνεδρίαση, όπου η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε την εμποκλή της RAF στη Συρία με 397 ψήφους υπέρ και 223 κατά.

Της ψηφοφορίας είχε προηγηθεί μια υπέρ το δέον φορτισμένη συζήτηση διάρκειας μεγαλύτερης των δέκα ωρών, όπου οι βουλευτές των Εργατικών εγκαλούσαν επανειλημμένα τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον (David Cameron) για αυτό που είχε πει την προηγούμενα ημέρα στους βουλευτές του, καλώντας τους «να μην ταχθούν στο πλευρό του Τζέρεμι Κόρμπιν και μιας δράκας συμπαθούντων των τρομοκρατών».

Η Βρετανία βρίσκεται στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο συναγερμού («σοβαρό»), που υποδεικνύει ότι είναι πολύ πιθανή μια ένοπλη επίθεση σε ευαίσθητα σημεία και στο οποίο λαμβάνονται πρόσθετα προστατευτικά μέτρα ασφάλειας που αντικατοπτρίζουν την ευρεία φύση της απειλής. Ο υπόγειος σιδηρόδρομος της βρετανικής πρωτεύουζας έχει 270 σταθμούς και έντεκα γραμμές που εκτείνονται σε περισσότερα από 400 χιλιόμετρα.

Χθες (4/12), το CNN International επικαλούνταν ανώτερο Ευρωπαίο αξιωματούχο και πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, που υποστήριζαν ότι το Ισλαμικό Κράτος σκοπεύει μετά τη Γαλλία να χτυπήσει τη Μ. Βρετανία.

Βίντεο που τραβήχτηκε από κινητό μετά την επίθεση και το οποίο έκανε το γύρο των κοινωνικών δικτύων

ΔΗΜΟΦΙΛΗ